Blog > Komentarze do wpisu
Tarta Limonkowa z żurawinami
Długo zastanawiałam się czy opublikować ten przepis. Tarta w smaku bardzo dobra, lekko kwaskowata i odpowiednio słodka z ciekawą nutą żurawin ale.. No właśnie ma jedną poważną wadę - bardzo źle się kroi (masa przykleja się do noża i trudno ładnie ją podać);  jednak znalazła liczne grono zwolenników więc cytuje za miesięcznikiem "Kuchnia" licząc, że był to jednorazowy epizod.

tarta limonkowa

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 40 g cukru
  • 150 g masła

Na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • sok i skórka z 2 limonek
  • 120-150 g cukru*
  • 1 torebka cukru waniliowego (8 g)
  • 2 jajka
  • 200 ml ubitej śmietany
  • 200 g suszonych żurawin

Dodatkowo do dekoracji

  • cukier puder
  • kilka suszonych żurawin
  • plasterki limonki

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Formę na tarte (26-28 cm) wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto pomiędzy 2 kawałkami folii i wyłożyć formę. Ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temp. 200oC przez 12 minut, po czym usunąć pergamin i fasolę. Piec do lekkiego zrumienienia - zmniejszyć temp. w piekarniku do 160oC

 

Mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z limonek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajka. Delikatnie łączymy z ubitą śmietaną*

 

Na podpieczonym ciście: układamy żurawiny (zostawiając kilka do dekoracji), wylewamy krem i pieczemy 30 minut.

 

Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy żurawiną i limonkami oraz posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi i warianty przepisu

* jeśli żurawina jest bardzo słodka - dajemy 120 g cukru, jeśli kwaskowata - 150 g

* śmietana nie może być zbyt mocno ubita, ponieważ mogłoby to rozwarstwić masę.

tarta limonkowa

czwartek, 04 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy