Blog > Komentarze do wpisu
Tarta cytrynowa
Kolejny standard francuskiej kuchni. Cudowny kontrast kwaskowatego i aromatycznego kremu ze słodkim, maślanym ciastem. Pozycja obowiązkowa z książki "Smaki Świata - Francja".

tarta cytrynowa

Składniki:

Na ciasto około 30cm

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy - można pominąć

Na krem

  • skórka starta z 3 cytryn
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (3-4 sztuki)
  • 100 g cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin*. Formę na tarte wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto pomiędzy 2 kawałkami folii i wyłożyć formę. Ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć grochem lub fasolą.

 

Piec w temp. 200oC przez 12 minut, po czym usunąć pergamin i fasolę - piec do lekkiego zrumienienia. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 190oC.

 

Przygotować krem

Utrzeć skórkę cytrynową, sok z cytryny i cukier. Stopniowo dodawać śmietanę. Cały czas ubijając dodawać kolejno po jednym jajku i żółtku.

 

Ostrożnie wylać masę na podpieczony spód*. Piec prze 20-30 minut* nie dopuszczając do zrumienienia wierzchu.*  Ostudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Uwagi i warianty przepisu

* jeśli nie mam czasu przygotować ciasta wcześniej, schładzam je 15 minut w zamrażalniku

* masa ma niezwykle rzadką konsystencję. Radzę zabezpieczyć odzież, gdyż bardzo chlapie podczas ucierania

* jeśli wierzch ciasta zaczyna się rumienić, należy przykryć go folią aluminiową

* nie należy zbytnio przekraczać czasu pieczenia, gdyż może to spowodować popękanie masy po wystudzeniu.

środa, 03 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy