Blog > Komentarze do wpisu
Torcik Czekoladowo - Kawowy
Intensywnie kawowy, a przy tym delikatny torcik. Można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione bakalie lub zmieniając gatunki czekolady. Bardzo smaczny, a przy tym niezbyt wymagający deser. Przepis znalazłam na "Pysznym Jedzonku".

torcik

Składniki:
  • 50g masła
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 150 ml śmietany 30 %
  • po garści rodzynek i orzechów laskowych (posiekanych po uprzednim uprażeniu i obraniu)
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
  • 60 ml likieru kawowego Kahlua
  • 200-250 g biszkoptów do tiramisu

Dodatkowo

  • Łyżka gorzkiego kakao do posypania

Wykonanie

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.

Dodaj kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia). Zdejmij z palnika, wrzuć rodzynki i posiekane orzechy; dodaj likier i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Ubij - niezbyt mocno - śmietanę, i dodaj do masy. Po wymieszaniu wrzuć rozdrobnione biszkopty.

 

Spód i boki małej tortownicy wyłóż folią aluminiową. Przełóż masę, lekko dociskając wierzch. Tortownicę nakryj folią, a następnie wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem posyp kakao i dowolnie udekoruj np białą czekoladą.

 

środa, 10 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/02 19:17:28
Prawie poczułam jego smak:)
Następny przepis dołączył do ulubionych:)