Blog > Komentarze do wpisu
Tort Waflowo - Czekoladowy
Pomysł na smaczny deser (bo tort, to chyba za mocne słowo) szczególnie lubiany przez młodszych łasuchów. Przepis na wnętrze jest starą recepturą na "domową czekoladę", która pojawiła się swojego czasu na stronach kulinarnego kalendarza. Wprawdzie z prawdziwą czekoladą nie ma wiele wspólnego, ale bardzo lubię jej mleczny posmak - z tego też powodu jest często wykorzystywana przeze mnie do różnych celów. Pomimo tego, że robię ją zawsze "na oko", postaram się przytoczyć właściwe proporcje lub przynajmniej udzielić wskazówek do wykonania.
kajmak
Składniki:
  • pół szklanki wody
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (op. 8 g)
  • 3 -5 łyżek kakao
  • niecałe opakowanie mleka w proszku (nie może być granulowane tylko miałkie ...w starym stylu np "Łaciate")

Dodatkowo

  • opakowanie andrutów o dowolnym kształcie
  • 100 g rozpuszczonej, deserowej czekolady
  • wiórki białej czekolady lub kokosowe do dekoracji

Wykonanie

Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala, więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem).*

 

Wafle przełóż przestudzoną masą. Dociśnij drewnianą deską.  Gdy stężeje wierzch, posmaruj roztopioną czekoladą i posyp białymi wiórkami. Podawaj po schłodzeniu (krojenie wymaga sporo siły).

Uwagi i warianty przepisu

* Naszym celem jest uzyskanie gęstej i jednolitej, czekoladowej masy. Osiągnięcie celu wymaga kilku wskazówek:

  • by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku do mieszania użyj malaksera i ... mężczyzny, bo to ciężka praca fizyczna
  • jeśli masa jest za rzadka - dodaj mleko
  • jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
  • jeśli jest blada - dosyp kakao
  • gdy wydaje ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko w proszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.

kajmak

 

środa, 08 grudnia 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy