Blog > Komentarze do wpisu
Filozofowie mawiają, że najpierw je się oczami... Ten deser prezentuje się doskonale; Gładka biel kremu przyozdobiona soczystą zielenią owoców i ziół. Smak w dużej mierze zależy od rodzaju sera i dojrzałości owoców, sugeruje więc sięgnąć po składniki wysokiej jakości.
puchar serowy
Składniki na 3 -4 porcje:
  • 350 g sera najlepiej mascarpone, lecz może być inny gładki ser śmietankowy (w ostateczności homogenizowany, lecz odradzam Ricottę)
  • 3 dojrzałe owoce kiwi
  • 50 g pistacji
  • kilka listków świeżej melisy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki cukru lub Golden Syroup
  • Amaretto lub Cointreau do smaku

Wykonanie

Kiwi obrać, pokroić w kostkę (zostawiając środkowe plastry do dekoracji). Pistacje wyjąć z łupin, pocierając w dłoniach pozbawić łupinek - grubo posiekać. Melisę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z kiwi i pistacjami. Skropić sokiem z cytryny i polać Golden Syroup lub posypać cukrem. Wymieszać i wstawić na godz. do lodówki.

 

Ser umieścić w misce, dodać cukier, odrobinę cytryny i ewentualnie alkohol i utrzeć na gładki krem (łyżką lub blenderem). Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

 

W pucharkach ułożyć warstwę kremu, przyozdobić owocami i pistacjami. Przechowywać w lodówce.

puchar serowy

wtorek, 04 stycznia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy