Blog > Komentarze do wpisu
Tort Węgierski
Jeden z tych tortów, których nie da się zjeść za dużo. Jest ciężki, ekstremalnie czekoladowy i maślany z wyraźnym akcentem wiśniowo-alkoholowym. Właściwie podany doskonale się prezentuje (należy pamiętać by wyjąć go odpowiednio wcześniej z lodówki). Wyborny, choć przyznam, że raczej dla koneserów. Przepis jest modyfikacją "Tortu Macello".
Tort węgierski
Składniki:

Na czekoladowy biszkopt o średnicy 24-26 cm

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 150 g mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml mleka

Dodatkowo

  • wiśnie drążone w zalewie lub kompot wiśniowy (minimum litrowy słoik)
  • 100 ml wiśniówki
  • 300 ml płynu z pod wiśni
  • 12 - 16 szt wisienek koktajlowych

Wykonanie

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Piekarnik nagrzać do temp. 170oC

Białka jajek ubić na pianę ze szczyptą soli. Odstawić.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Roztopić w niej masło (w razie konieczności jeszcze podgrzać) Lekko ostudzić i przełożyć do misy miksera.

Cały czas miksując, pojedynczo dodawać żółtka i cały cukier puder.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy na najniższych obrotach miksera.

Ubite białka połączyć łyżką z masą czekoladową. Przełożyć do tortownicy.

Piec 35-40 minut. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest gotowe.

 

Potrzebne składniki kremu wyjąć z lodówki by osiągnęły temp. pokojową.

Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Włożyć do miski umieszczonej nad gotującą się wodą. Zalać gorącym mlekiem, szybko mieszając - rozpuścić i natychmiast odstawić do ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawić na chwilę do lodówki.

 

Wiśnie odsączyć na sicie, płyn wymieszać z wiśniówką.

 

Pierwszy blat nasączyć 1/3 chłodnego pączu (lubimy mokre torty, więc staram się nasączyć jeden krążek 3/4 - 1 szklanką pączu, jeśli ci to przeszkadza - zredukuj płyn). Posypać połową wiśni, przełożyć kremem. Ułożyć kolejny krążek powtarzając proces.  Ostatni blat posmarować kremem i ozdobić.

 

Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem ocieplić (około 30-40 minut by krem się nie kruszył, a tort ładnie się kroił).

tort węgierski

środa, 05 stycznia 2011, feeriasmakow

Komentarze
2011/01/07 20:18:52
Prześliczny ....
-
2011/06/08 15:44:30
Do biszkoptu potrzebna jest ciemna czekolada, ale chodzi tu o gorzką czy może o deserową?
-
2011/06/08 17:33:31
kkamilka.
Można i jedną i drugą. Zwykle daję taką jaką mam pod ręką a różnicy w smaku nie dostrzegłam.
-
Gość: , host-81-190-214-80.wroclaw.mm.pl
2012/01/27 16:10:55
Super!!!!!!!!!! Pierwszy raz robiłam tor i wyszedł!!!!!! Super dokładny przepis, polecam każdemu począkującemu:-)
-
Gość: gość, ern191.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/16 16:31:25
Biszkopt z masłem? To jeszcze jest biszkopt?
-
2012/06/16 16:57:39
Ern.
Tak szczerze to nie wiem... jednak brzmi krócej niż czekoladowa, ucierana podstawa do tortów z dodatkiem masła :)
Pozdrawiam.
-
Gość: , ip-85-202-45-169.eltronik.net.pl
2012/12/12 10:26:55
fajny boski tort polecam