Blog > Komentarze do wpisu
Crepes Suzette
Kwintesencja francuskich deserów. Cudowne, delikatne naleśniki w pomarańczowym sosie ze sporą ilością Cointreau - bardzo smaczne. Dla ciekawego efektu można je podpalić przed podaniem; nie jest to jednak konieczne, gdyż i bez tego deser prezentuje się znakomicie. Nie pierwszy raz je przygotowuję - jest to ulubiony deser mojego męża. Przepis z "Wyśmienitej Kuchni Francuskiej"
crepes suzette
Składniki:
  • 120 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 30 ml likieru pomarańczowego - Cointreau
  • 30 g roztopionego masła

Sos pomarańczowy

  • 85 g masła
  • 55 g cukru pudru
  • skórka starta z pomarańczy
  • skórka starta z cytryny
  • sok z pomarańczy i cytryny
  • 60 ml Cointreau
  • 2/3 szklanki soku z cytryny
  • brandy do zapalenia
  • cząstki pomarańczy do przybrania

Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z cukrem i solą do miski. Zrobić dołek, wbić jajka - zmiksować. Wlać wodę i likier pomarańczowy oraz mleko. Odstawić na minimum 30 minut.

Gdy ciasto odpocznie, dodać rozpuszczone masło.

Smażyć naleśniki na średnim ogniu do zrumienienia.

Przygotować sos.

Masło stopić na dużej patelni lecz na małym ogniu. Dodać cukier, skórki z owoców. Przesmażyć kilka minut. Wlać alkohol - chwilę odparować. Wlać sok z cytryny i pomarańczy. Gdy sos się połączy i częściowo odparuje, włożyć naleśnik, poruszać patelnią by cały obtoczył się w sosie, złożyć na pół i znowu na pół. Zsunąć na brzeg patelni i to samo zrobić z kolejnymi (nie zdejmując gotowych naleśników z patelni tylko układając je dookoła patelni).

Jeśli chcemy podpalić naleśniki należy rozgrzać w rondelku lub na łyżce cedzakowej alkohol i zapalonym polać naleśniki. Udekorować cząstkami pomarańczy.

crepes suzette

crepes suzette

piątek, 25 marca 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/25 19:06:23
Przymierzam się do nich od dłuższego juz czasu ale w końcu musze się zmobilizować. Twoje wyglądają wspaniale:)
-
2011/03/25 19:18:11
Król Anglii Edward VII twierdził, że jeden kęs tego specjału przekształciłby kanibala w cywilizowanego dżentelmena :)
-
2011/03/25 21:42:51
Piękne są! Musze kiedyś je zrobić, ale kiedy?;-) Wprosiłabym się na takiego naleśnika :)
-
2011/03/26 11:19:21
za sam kolor dałabym się pociachać na kawałeczki ;-)
-
2011/03/26 12:50:20
co tu duzo gadac, my je uwielbiamy! :-)
-
2011/03/26 14:27:25
mmmm... przecudownie to wygląda. Mnóstwo świetnych przepisów u Ciebie.... w wolnej chwili zapraszam do siebie:):)
pozdrawiam:)
-
2011/03/27 12:36:32
Coś cudownego i pysznego, koniecznie do wypróbowania !:)

Pozdrawiam :)