Blog > Komentarze do wpisu
Szwedzki Chrupiący Tort
Zakochałam się w tym przepisie na blogu Cukrowej Wróżki i postanowiłam zrobić go przy pierwszej możliwej okazji. Po 24 godzinach intensywnych, acz bezowocnych poszukiwań, uznałam, że weekend to w końcu też "okazja"... więc do dzieła. Efekt zgodnie z obietnicami: chrupiący, migdałowo - karmelowy; przy tym doskonale się kroi. Niestety tort wyszedł mi dość płaski (następnym razem przygotuję z podwójnej porcji, robiąc 4 krążki) no i mógłby być odrobię lżejszy... w każdym razie zrobię go ponownie, gdyż pomysł jest fantastyczny.
tort szwedzki
Składniki:
  • 100g zmielonych migdałów (lekko zrumieniłam na suchej patelni)
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 4 białka jaj

Krem:

  • 4 żółtka jaj
  • 100g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150g masła
  • 75 g cukierków Werther's Original

Polewa:

  • 100 g połamanej czekolady
  • ok 50-70 ml kremówki
  • migdałowe płatki do dekoracji

Wykonanie

Migdały uprażyć na suchej patelni. Całkowicie wystudzić, zmielić na proszek.

Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić  migdały i mąkę, wymieszać. Na papierze do pieczenia  narysować koło o średnicy 20 cm, rozsmarować 1/3 ciasta. Czynność powtórzyć z pozostałymi 2 blatami. Piec spody przez ok 15-20 min w 180C,  dokładnie ostudzić.


W rondlu o grubym dnie rozmieszać śmietanę z żółtkami i cukrem. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (troszkę to potrwa, ale nie można przerywać mieszania). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem cukierki (nie na proszek – mają chrupać). Odstawić.
Miękkie masło utrzeć na biały puszysty krem. Po łyżce dodawać masę śmietankową, cały czas miksując na jednolity krem.
Blat posmarować połową masy, posypać cukierkami. Czynność powtórzyć.

W rondelku podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę – mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Posmarować wierzch tortu i dowolnie ozdobić.

tort szwdzki

niedziela, 06 marca 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/06 12:34:49
Śliczny! :)
-
2011/03/06 13:17:22
wygląda absolutnie zachwycająco i pysznie.
-
2011/03/06 13:21:02
wygląda przepysznie!
-
Gość: kasia.koczwara, *.as43234.net
2011/03/06 15:12:00
Litoooooosci! :) Kto dla mnie takie cudo zrobi????:):):)
PS. Bardzo podoba mi sie fakt, ze wszystko z jajek mozna wykorzystac i resztki nie beda sie plataly po lodowce. :)
Pozdrawiam serdecznie!

www.lejdi-of-the-house.bloog.p
-
2011/03/06 16:59:24
cudownie wygląda...aż się ma ochotę na kawałek
-
2011/03/06 20:25:27
piękny! Ciekawe czy faktycznie jest taki chrupiący, chętnie byśmy spróbowali ;-)
-
2011/03/06 20:47:26
miło słyszeć, że oczarował kolejną osobę. :)
-
2011/03/06 22:18:06
Czysta rozpustna rozkosz smaku
-
2011/03/07 07:05:06
czarujący!
wygląda tak lekko i delikatnie ;]
-
2011/03/07 10:35:19
wow! zachwycil mnie ten tort:) wyglada cudnie i moge sobie tylko wyobrazic, ze smakuje przepysznie:)
-
2011/03/08 00:20:57
Wygląda apetycznie. Zaraz z rana zamierzam się zabrać za wykonanie podobnego :-)