Blog > Komentarze do wpisu
Tort Szwarcwaldzki
Inaczej zwany "Tortem z Czarnego Lasu", czyli klasyczne połączenie czekoladowego biszkoptu z wiśniami i bitą śmietaną. Często go przygotowuję. Jest wysoki, spójny, odpowiednio wilgotny i dość lekki, dlatego znajduje szerokie grono zwolenników. Niemal zawsze, jest moją pierwszą propozycją, gdy ktoś mnie prosi o przygotowanie tortu (mam pewność, że będzie się znakomicie prezentował, no i co najważniejsze - wyjdzie bez większych trudności) Przepis Dorotus ze zmodyfikowanymi proporcjami.
tort szwarcwaldzki
Składniki:

Na biszkopt:

  • 150 g masła
  • 150 g mąki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 150 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 jajek

Na masę wiśniową i nasączenie

  • 2 słoiki kompotu wiśniowego (680 ml każdy, najlepiej bez pestek, w innym przypadku wiśnie należy wydrylować)
  • 200 ml wiśniówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 l śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru
  • ewentualnie (zagęstik do śmietany)
  • około 50 g ciemnej czekolady
  • 12 wiśni koktajlowych

Wykonanie

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i podzielić na 3 blaty.

Piekarnik nagrzać do temp. 170oC

Białka jajek ubić na pianę ze szczyptą soli. Odstawić.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Roztopić w niej masło (w razie konieczności jeszcze podgrzać) Lekko ostudzić i przełożyć do misy miksera.

Cały czas miksując, pojedynczo dodawać żółtka i cały cukier puder.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy na najniższych obrotach miksera.

Ubite białka połączyć łyżką z masą czekoladową. Przełożyć do tortownicy.

Piec 35-40 minut. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest gotowe.

 

W dniu pieczenia

125 ml wiśniówki wymieszać z 125 ml kompotu - odstawić (to stosunkowo dużo na nasączenia 3 blatów, jeśli więc nie lubisz wilgotnych tortów zmniejsz ilość płynu - i odwrotnie jeśli preferujesz mokre biszkopty. Jednak 350 ml to absolutne maksimum, inaczej tort "popłynie"),

Przygotować kisiel. Pozostałą wiśniówkę (125 ml) wlać do rondla wraz z 200 ml kompotu (przygotować więcej kompotu i dolewać jeśli masa jest zbyt mączna i gęsta), 3 łyżkami cukru, wanilią i mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, dopiero gdy cukier i mąka dokładnie się rozpuszczą - rozpocząć podgrzewanie. Gotować do zgęstnienia, nieustannie mieszając (ma powstać gładki kisiel bez posmaku mąki, w razie konieczności dolać odstawiony kompot i dalej mieszać podgrzewając). Do masy dodać wydrylowane wiśnie i delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać. Dobrze ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier (ewentualnie z zagęstnikiem).

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Połowę wiśni ułożyć na nasączonym biszkopcie, rozsmarować - ułożyć warstwę śmietany - docisnąć drugim krążkiem, powtarzając czynność z wiśniami i śmietaną. Ostatni krążek nasączyć ponczem posmarować śmietaną (boki również). Środek tortu, posypać tartą czekoladą (najlepiej obierakiem do jarzyn, gdyż powstaną ładne loczki). Z pozostałej bitej śmietany zrobić 12 różyczek, w każdą z nich włożyć wisienką koktajlową.

Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przyrządzenia.

tort szwarcwaldzki

wtorek, 08 marca 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/08 21:42:37
Piękny jest, cóż więcej powiedzieć.
-
2011/03/08 22:58:26
Cudowny! :) A u mnie dzisiaj sernik z Czarnego Lasu :)
-
2011/03/09 07:40:33
Uwielbiam ten tort. Moglabym go jesc na okraglo. Pieknie Ci wyszedl. Ja tez go kiedys robilam niestety nie udalo mi sie go uwiecznic na zdjeciach :)

Pozdrawiam.
-
2011/03/09 12:14:20
prezentuje się imponująco!
-
2011/03/09 13:45:06
Pięknie wygląda :)
-
2011/03/09 14:02:28
poproszę odrobinę ;)
-
2011/03/09 15:45:32
piekny tort!
-
2011/03/09 16:27:23
wspaniały. robiłam kiedyś sernik szwarcwaldzki, widzę, że i tortu muszę spróbować
-
2011/03/09 18:18:43
Jak dla mnie idealny, wygląda super ... aż jestem ciekawa smaku !:)

Pozdrawiam :)
-
2011/03/26 16:29:27
genialny ten tort!!!