Blog > Komentarze do wpisu
Tort Truskawkowy
Oparty na klasycznym połączeniu serka mascarpone z biszkoptem i truskawkami. Lekki i smaczny tort na słoneczne popołudnia. Jestem bardzo wymagająca w stosunku do tortów, dlatego od dawna poszukuję idealnego przepisu. Ten stanowi połączenie kilku, które przetestowałam i choć nie jest idealny - to jak na razie zdecydowanie najlepszy.
tort truskawkowy
Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 jajek oddzielnie żółtka i białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklaki mąki ziemniaczanej
  • ewentualnie pół łyżeczki proszku do pieczenia (zwykle pomijam, lecz tym razem dodałam)

Na krem:

  • 750 - 1000 g serka mascarpone
  • 3/4- 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g ubitej śmietany 36%
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej (z pominięciem owoców)

Na masę truskawkową

  • 500 g świeżych truskawek drobno pokrojonych
  • 6 łyżek konfitury truskawkowej

Na poncz

  • 75 ml Cointreau
  • 75 ml wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo

  • garść całych truskawek do dekoracji
  • garść plasterków truskawek do dekoracji boków
  • suche beziki lub blat bezowy 
  • ewentualnie bita śmietana

Wykonanie:

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, natomiast bezową dekorację zrobić w ostatniej chwili.

Piekarnik nagrzać do temperatury 165oC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, boki pozostawić suche.

Białka ubić na sztywna pianę pod koniec dodając cukier puder. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki połączyć wraz z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie patyczkiem sprawdzić czy biszkopt się upiekł, jeśli tak wyjąć go z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60cm. Ostudzić, odstawić na wierzchu by stał się lekko czerstwy.

Następnego dnia.

Ubić schłodzoną śmietanę na sztywny mus. Mascarpone wraz z cukrem krótko zmiksować - tylko do połączenia składników, gdyż mascarpone pod wpływem miksowania staje się wodniste. Dodać konfiturę, wymieszać. Na koniec połączyć łyżką z ubitą śmietaną.

Pokrojone truskawki połączyć z konfiturą.

Wymieszać składniki ponczu (powinien mieć temperaturę pokojową).

Biszkopt podzielić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, rozsmarować połowę masy truskawkowej, a następnie 1/4 kremu. Powtórzyć czynności z drugim blatem. Ostatni blat nasączyć ponczem posmarować kremem (zostawić około 3 -4 łyżek).

Do odłożonego kremu dodać pozostałe, pokrojone truskawki  oraz sporą garść pokruszonej bezy. Masą obłożyć boki tortu. Wierzch dowolnie udekorować bezami, truskawkami lub innymi ulubionymi dekoracjami.

Schłodzić kilka godzin w lodówce.

tort truskawkowy

tort truskawkowy

piątek, 29 kwietnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/29 19:19:15
cudowny tort!!! same pyszne skladniki, wiec i calosc na pewno smakuje rewelacyjnie:)
-
2011/04/29 20:18:04
Ależ ja tęsknię za sezonem truskawkowym!
-
2011/04/29 20:22:22
Wygląda na idealny:) jaki musiałby byc żeby cię zadowolic?
-
2011/04/29 21:22:41
latem robią obowiązkowo!
-
Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/04/29 21:22:50
świetnie się prezentuje, piękny torcik!
-
2011/04/29 21:45:10
Ślicznie się prezentuje, z chęcia bym skosztowała ;)
-
2011/04/29 22:07:18
Wygląda bardzo lekko i bardzo apetycznie! :)
-
2011/04/29 22:21:35
Cudowny tort - wprost idealny:)
-
2011/04/30 00:04:39
Jest po prostu wspaniały! Cudownie się prezentuje :)
-
2011/04/30 06:44:57
piękny!
-
2011/04/30 11:03:46
uwielbiam takie połączenia i smaki... rewelacja!
-
2011/04/30 17:12:18
Oj, oj oj nie mogę przestać się gapić w monitor :D Ja też chcę taki, i to nie kawałek tylko cały :D
-
Gość: chihuaa, *.dynamic.chello.pl
2013/05/21 09:12:18
Zrobiłam bo tak pięknie wyglądało ale wyszło nie smaczne. Do tego zbyt słodkie. nie polecam.
-
Gość: , *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2014/07/04 13:58:27
Czy masa się utrzyma ?
-
Gość: , *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2014/07/07 12:23:52
Robiłam tort z tego przepisu i wyszedł bardzo dobry polecam ;D
-
Gość: , *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2014/07/07 12:25:57
Robiłam ten tort i wyszedł przepyszny, tylko do masy dodałam żelatynę a do masy truskawkowej galaretkę żeby się nie rozpłyną . POLECAM ;D