Blog > Komentarze do wpisu
Blondies z Orzechami Macadamia
Ciężkie, gliniaste, ekstremalnie słodkie brownies w białej odmianie. Ten przepis, jak na razie, jest najbliższy czarnemu odpowiednikowi - szczególnie pod względem konsystencji. Ciekawy smak nadają mu orzechy Macadamia (niezwykle smaczne, lecz niestety dość kosztowne) można je z powodzeniem zastąpić innymi, np: nerkowcami, pekanami lub orzechami brazylijskimi. No i jeszcze jedna sprawa: choć w przypadku brownies rzadko wydłużam czas pieczenia, to tym razem byłam do tego zmuszona, gdyż po wskazanym czasie ciasto było całkowicie surowe - nawet jak na brownies. Przepis Nigelli z "How To Be Domestic Goddess".
blondies z orzechami macadamia
Składniki:
  • 250 g białej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 350 g cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g orzechów macadamia
  • 300 g mąki

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC.

Masło wraz z białą czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (patrz porady). Odstawić do ostudzenia.

Jajka ubić wraz z solą na gładką masę, a następnie stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając aż do uzyskania gęstej piany. Dodać ekstrakt z wanilii i masę czekoladową.

Zmniejszyć do minimum obroty miksera, wsypać mąkę i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i zamieszać łyżką.

Formę o wymiarach 22 x 25 cm. posmarować masłem. Wypełnić masą, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35 minut (u mnie 45).

Gotowe ostudzić a następnie wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc. Ciasto pokroić lub połamać na małe kawałki.

blondies z orzechami macadamia

blondies z orzechami macadamia

środa, 10 sierpnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/10 08:59:17
Brwownies uwielbiam,a blondies jeszcze nie piekłąm ...ale wygląda tak kusząco, ze pewnie by mi posmakowało:) pozdrawuam ciepło
-
2011/08/10 09:10:27
Nigdy nie jadłam blondies, ale wygląda świetnie i lubię białą czekoladą, więc chętnie kiedyś zrobię :D
-
2011/08/10 09:13:47
Nigdy nie piekłam blondies. Zawsze się zabierałam ale pojawiał się inny ciekawy przepis i odkładałam na później. Wygląda baaardzoo smakowicie;)
-
2011/08/10 11:28:27
No tak: jak jest brownies to musi być i blondies:) uwielbiam białą czekoladę więc pewnie w przyszłości wyprubuję:) dzięki:)
-
2011/08/10 12:22:19
Mmm nigdy nie mam dość blondies:) Uwielbiam je:) Twoje wyglądają pysznie:)
-
2011/08/10 12:36:33
To musi być przepyszne! Mam na nie niesamowitą ochotę!!
-
2011/08/10 13:22:22
Zdecydowanie wole brownies, bo za biala czekolada nie przepadam, ale na takiego "blondasa" chetnie bym sie skusila!
-
2011/08/10 18:47:57
wolę brownies, ale blondies też nie pogardzę :)
-
2011/08/11 00:29:42
och, Moja Droga!
wspaniałe te blondyneczki ;]
-
2011/08/16 12:07:47
Oj, kusisz, kusisz... i jak tu się odchudzać??!:(
Pozdrawiam
Asiek:)
-
2011/08/16 13:57:17
Bardzo interesujący przepis. Już od dawna zabieram się do zrobienia brownies, a tu taka niespodzianka!-biała czekolada mmm... :)
-
Gość: Agata, 94.232.36.*
2013/10/13 10:36:49
Nie wiem czy niedokładnie przeczytałam przepis, ale kiedy trzeba dodać stopioną czekoladę z masłem?
-
2013/10/13 11:52:31
Agatko, już poprawiam...