Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Ucierane ze Śliwkami
Proste, owocowe ciasto, które robię regularnie co roku gdy tylko pojawią się śliwki. Jest pulchne i maślane - bardzo smaczne, ustępuje jedynie wersji z marcepanem i migdałami. Idealne na letnie pikniki. Przepis na ciasto ucierane sprawdzałam wielokrotnie przy okazji innych wypieków i nigdy mnie nie zawiódł. 

ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm.
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki (dowolna ilość, około 1 kg)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo

  • masło do wysmarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem (może to potrwać nawet 10 minut). Dalej ucierając wbijać po jednym jajku miksując po każdym przez około 2 minuty.

W międzyczasie: piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Śliwki umyć, osuszyć, odpestkować.

Gdy wszystkie jajka zostaną już dodane; należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta; połączyć na wolnych obrotach.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać. Ułożyć na nim śliwki, posypać cukrem i cynamonem.

Piec około 75 minut (aż wbity patyczek okaże się suchy), jeśli wierzch zanadto się zrumieni - przykryć ciasto folią aluminiową.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Jeśli zostało kilka śliwek, można przesmażyć je z cukrem i polać wierzch ciasta.

ciasto ucierane ze śliwkami

ciasto ucierane ze śliwkami

ciasto ucierane ze śliwkami

piątek, 26 sierpnia 2011, feeriasmakow

Komentarze
2011/08/26 20:37:50
ciasto wygląda bardzo ładnie :) i dodam jeszcze, że takie ciasta (nie tylko ze śliwkami) bardzo lubię :)
-
2011/08/26 21:12:57
Śliwki rządzą!! Piękne ciasto!
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/08/26 23:23:48
och, wspaniałe!
i przekrój cudowny. widac, jak sok
rozpłynął się w cieście. kojący obraz!
-
2011/08/27 11:46:55
Od zawsze robię podobne ciasto :) Najlepsze jest ze śliwkami lub z jagodami... Pycha!
-
2011/08/27 13:41:10
och ale zatopiłabym w nim moje zębiska teraz :)
-
2011/08/27 14:10:22
uwielbiam te kawałki słiwek zatopione w cieście:) piękne
-
2011/08/27 23:08:07
Ślicznie i smakowicie wygląda. U mnie dziś podobne :)
Pozdrawiam!