Blog > Komentarze do wpisu
Kawowa Panna Cotta
... dla wielbicieli mocnej kawy; czyli teoretycznie nie dla mnie, gdyż kawy nie pijam, ale... no właśnie, ale... deser bardzo mi smakował, a nawet zachwycił... Owszem dodałam sporą ilość kremowej śmietany i słodką bezę dla złagodzenia intensywności Panna Cotty, jednak efekt - znakomity. Przepis z "Kwestii Smaku".
kawowa Panna cotta
Składniki:

Panna Cotta

  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku 
  • 125 ml śmietanki kremowej 36%
  • 125 ml pełnego mleka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki likieru Amaretto (dałam kawowy Kahlua) 
  • 1 łyżka rumu (zastąpiłam Frangellico)

Galaretka Espresso

  • 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku 
  • 60 ml gorącej wody 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym lub Frangellico) 

Dodatkowo

  • 125 ml śmietanki kremowej ubitej z łyżką cukru pudru
  • małe beziki do dekoracji

Wykonanie

Galaretka:

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i przelać do 4 lub 6 małych szklaneczek. Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na około 30 - 60 minut do stężenia.

Kawowa panna cotta:

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, kawę, ekstrakt z wanilii i alkohol. Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż cała się rozpuści.

Odstawić na kilka minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki espresso. Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Udekorować desery (można wyjąć ze szklanek lub podawać w nich). Na wierzchu każdego położyć bezę.

kawowa Panna cotta

kawowa Panna cotta

poniedziałek, 29 sierpnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/29 20:18:28
Piję duże ilości kawy i uwielbiam desery kawowe, więc na pewno mi posmakuje! A wygląda rewelacyjnie
-
2011/08/29 20:20:38
Ślicznie to wygląda:)
-
2011/08/29 20:21:24
Ja bardzo często robię kawową Panne Cotte i mimo upływu kilku lat do dzisiaj się ona nam nie znudziła. Twoja brzmi bardziej smacznie od mojej i wypróbuję chętnie Twoją wersję.
-
2011/08/29 20:29:01
piękne szklaneczki! przepiękne wręcz!
panna cotta wygląda obłędnie! aż mam ochotę zanurzyć w niej łyżeczkę!
-
2011/08/29 20:29:06
Kocham Twoje zdjęcia!
Przypuszczam, że nawet zepsutego ziemniaka umiałabyś tak przedstawić, że stałby się obiektem moich marzeń :))))))))))
-
2011/08/29 20:29:58
O ludzie!! Cudowne zdjęcia!!! Piękne!
Musi być pyszne:)
pozdrawiam
Asiek
-
2011/08/29 20:48:29
Wygląda niesamowicie ! Z nutką orientu : )
-
2011/08/29 20:57:21
Przed samym snem serwujesz mi takie pyszności, chcesz żebym nie mogła spać po nocach !!!!
-
2011/08/29 21:21:59
ooooooo i to jest to czego szukałam juz od dłuższego czasu!!!!! Wygląda bosko!!!!
-
2011/08/29 21:35:44
ależ to cudne...aż by się chciało skosztować :)

gotowanie-elzunia.blogspot.com/
-
2011/08/29 21:54:34
Niezwykłe! Pięknie się prezentuje.
-
2011/08/29 21:55:50
Ja jako nałogowa kawoholiczka pisze się na te cudeńka;)
-
2011/08/29 22:15:20
Ależ to świetnie wygląda, a szklanki wyjątkowo urocze;!!
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2011/08/29 23:03:00
Jeśli coś tak wygląda... to smakować musi wprost fenomenalnie! Twoje zdjęcia po raz kolejny rzuciły mnie na kolana :) Pzdr Aniado
-
2011/08/29 23:18:22
piękna prezentacja i pewnie smakuje tak samo dobrze jak wygląda :)
-
2011/08/30 07:01:41
Pieknie podana. Smak na pewno wspaniały :)
Pozdrawiam
-
2011/08/30 08:29:12
Masz wspaniałe szklaneczki :) Nam niestety udało się w Turcji dostac tylko takie klasyczne, bez zdobienia.
Świetny przepis, kiedyś robiłam kawową panna cottę i była przepyszna :)
-
2011/08/30 09:02:31
jestem zauroczona! a kawę uwielbiam i właśnie sobie popijam :)
-
2011/08/30 13:09:14
Nie robiłam nigdy takiego deseru. Muszę kiedyś zrobić bo wygląda wspaniale :)
-
2011/08/30 16:40:55
Ja też kawy nie pijam ...ale taki deser kawowy zjadłabym z wielką chęcią:) jestem pod wielkim wrażeniem zdjęć ...piękne
-
2011/08/30 18:34:28
Pięknie się prezentuje w tych wysokich szklankach. ; )
-
2011/08/30 22:34:41
Przepięknie to wygląda, kawa i bezy, dla mnie to super połączenie
-
2014/01/13 10:41:34
Witam,
Pierwsze zachwyciły mnie szklaneczki. Gdy już się na nie napatrzyłam, nie mogłam oderwać wzroku od deseru. I ta ciemna galaretka na dnie.. intrygująca.
Skorzystałam z przepisu. Jestem już po konsumpcji i z cala pewnością mogę zaświadczyć o cudownym smaku deseru.
Pozdr