Blog > Komentarze do wpisu
Tort z Kremem Czekoladowym (bez pieczenia)
Raczej nie urodzinowy, ale też nie poniedziałkowy... taki w sam raz - weekendowy. W przepisie zaintrygował mnie poncz do namaczania biszkoptów, złożony z mleka i alkoholu, no i fakt, że nie trzeba piec biszkoptu. W efekcie tort okazał się bardzo smaczny - trochę w starym, babcinym stylu. Przepis z książki "Domowe Wypieki".
tort z kremem czekoladowym
Składniki:

Na krem

  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g czekolady (najlepiej deserowej, można częściowo zastąpić ją mleczną jeśli preferujemy mniej intensywne kremy)
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau)

Na poncz

  • 250 -500 ml mleka (lubimy mokre torty więc zużyłam 500 ml)
  • 3-6 łyżek Cointreau (proporcjonalnie do mleka)
  • cukier waniliowy (16 g)

Dodatkowo

  • 30 g czekolady
  • 4 pojedyncze paczki biszkoptów do tiramisu (w sumie 400 g)

Wykonanie

Mleko, żółtka, i mąkę zagotować stale mieszając rózgą, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, nakryć folią spożywczą tak by dotykała kremu. Ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Ostudzić.

Masło utrzeć na biały puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę (nadal ucierając) a następnie budyń (ważne by były dobrze ostudzone inaczej krem może się zważyć). Na koniec wlać likier.

W miseczce wymieszać składniki ponczu.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową.

1/3 biszkoptów nasączyć, ułoży warstwę w tortownicy. Rozsmarować na nich krem. Przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Czynność powtórzyć z kolejną warstwą kremu i biszkoptów. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc).

Pozostałą czekoladę roztopić. Udekorować wierzch.

tort z kremem czekoladowym

tort z kremem czekoladowym

tort z kremem czekoladowym

piątek, 05 sierpnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/06 00:53:13
Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie, chociaż nie dla mnie ze względu na surowe żółtka w masie ;-)
-
2011/08/06 00:54:24
Poprawka, wcale nie są surowe! Wobec tego chyba się skuszę ;-)
-
2011/08/06 06:39:40
Swietnie wyglada! Ciekawy pomysl dla tych, ktorym nigdy nie wychodzi biszkopt :)
-
2011/08/06 07:47:45
Dobreee...
-
2011/08/06 10:47:50
Wygląda oszałamiająco! Kochana cuda tworzysz!:)
-
2011/08/06 18:25:43
To fajny i dosć szybki pom,ysł na tort ....nawet przy niespodziewanych gościach się zdąży:) pozdrawiam
-
2011/08/08 13:37:00
Świetny pomysł na super ciacho, kiedy nie ma czasu, ochoty lub warunków żeby piec..
Wygląda bardzo zachęcająco!
Pozdrawiam
Asiek