Blog > Komentarze do wpisu
Krem Świąteczny Nigelli
Deser zbliżony smakiem - do Creme Brulee, konsystencją - do musu, a przygotowaniem - do kremu angielskiego. Przetłumaczenie przepisu przysporzyło mi tyle trudu, że nie wiem czy zrobiłam wszystko zgodnie z zaleceniami. Efekt bardzo zadowalający, tak bardzo, że nie mogę się od niego oderwać. Przepis (ze zmianami, o których zapewne nie wiem) z "How To Be Domestic Goddess".
krem świąteczny
Składniki:
  • 7 żółtek
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (dałam Cointreau)
  • kilka łyżek brązowego cukru na karmel

Wykonanie

Naczynka na krem schłodzić około 10 minut w lodówce.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem na lekki krem (nie może być zbyt sztywny), odstawić.

Żółtka utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Dodać likier a następnie, miksując na małych obrotach stopniowo połączyć ze śmietaną.

Przełożyć do rondla i ustawić na wolnym ogniu. Podgrzewać, mieszając około 10 minut. Krem początkowo się rozrzedzi a następnie zacznie gęstnieć. Należy uważać by nie grzać zbyt długo, ani na szybkim ogniu, gdyż może się rozwarstwić.

Krem jest gotowy gdy konsystencją przypomina śmietanę (podczas chłodzenia jeszcze zgęstnieje).

Kokilki napełnić kremem, wystudzić - wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem posypać brązowym cukrem, skarmelizować palnikiem.

krem świąteczny

wtorek, 20 września 2011, feeriasmakow
Tagi: karmel krem

Polecane wpisy

  • Creme Brulee z Rozmarynem

    Kolejna wariacja znanego francuskiego deseru. Tym razem z przepisu Basi Ritz. Pyszny, delikatny krem pod warstwą chrupiącego karmelu z intrygującą nutą rozmaryn

  • Flan

    Pieczony mleczno - waniliowy krem z karmelem. Nigdy nie jadłam flanu i nie wiedziałam czego się spodziewać. Przyznam, że mnie nie zachwycił. Po pierwsze

  • Imbirowy Creme Brulee

    Odmiana mojego ukochanego, francuskiego deseru: imbirowy krem z dodatkiem serka mascarpone pod karmelową skorupką. W smaku: zachwycający, absolutnie genialny. K

  • Lody o smaku słonego karmelu

    Bardzo się ucieszyłam, że ostatnimi laty ten smak rozpowszechnił się w wielu lodziarniach. Pierwszy raz jednak jadłam je z własnej zamrażarki. Mimo, iż można zj

  • Krem kokosowy z karmelem babci Loli

    Wczoraj przypomniałam sobie o bardzo fajnej książce, w którą zaopatrzyłam się podczas wakacji w Kołobrzegu. Lato było piękne i słoneczne, a ja na plaży bardziej

Komentarze
2011/09/20 22:45:30
Pięknie się prezentuje. Nieważne, czy w 100% zgodny z pierwowzorem - ważne, że apetyczny i zapewne smaczny.
-
2011/09/21 06:39:35
Ach, jakiż on piękny! :)))
-
2011/09/21 08:05:00
obłędny! muszę w końcu odpalić swój palnik i też coś w tym stylu zrobić :)
-
Gość: jolantaszyndlarewicz, *.adsl.inetia.pl
2011/09/21 21:06:16
Pięknie wygląda ...a ta figa to takie doskonałe zwieńczenie całości:)
-
2011/09/22 19:44:30
Jak zwykle cudne zdjęcia... a deser... normalnie aż słów mi zabrakło:) Pięknie się prezentuje
Pozdrawiam serdecznie
Asiek