Blog > Komentarze do wpisu
Beza z Nerkowcami
Tort na bazie orzechowej bezy z dwoma rodzajami mas: jedną ciężką - maślaną, a drugą, leciutką - śmietanową. Torty bezowe (choć z początku bardzo smaczne) są niezbyt wdzięczne w przechowywaniu, dlatego robię je rzadko, zwykle na weekend. Przyznam, że ten jest tak wyjątkowy, iż zasługuje na większą okazję niż niedziela...Przepis z "Wielkiej Księgi Kuchni Azjatyckiej".
beza z nerkowcami
Składniki:

Na bezę

  • 300 g orzechów nerkowca
  • 375 g cukru pudru
  • 8 białek
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Na masę maślaną

  • 275 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 4 łyżki Creme de Cacao (likieru kakaowego)

Na masę śmietanową

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dekoracja

  • 1 łyżeczka kakao
  • garść nerkowców
  • wiórki gorzkiej czekolady

Wykonanie

Bezy

Orzechy nerkowca uprażyć na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC 9ewentualnie na suchej patelni). Dobrze ostudzić  - zmielić na mąkę (nie za długo, bo zbiją się w grudki).

Temperaturę obniżyć do 150oC. Na papierze do pieczenia narysować 4 koła o średnicy 21 cm.

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder miksując, aż piana masa będzie sztywna i lśniąca. Dodać ocet i ekstrakt waniliowy - zmieszać metalową łyżką. Wsypać zmielone orzechy i bardzo delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć na papier z odrysowanymi kołami (tyle że z drugiej strony) i rozsmarować na płaskie kółka.

Piec 45 minut po czym wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem maślany

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na biały puszysty krem. Po kropli dodawać likier kakaowy. Odstawić do lodówki.

Masa śmietanowa

Bardzo zimną śmietankę umieścić w misie wraz z ekstraktem z wanilii i likierem pomarańczowym. Ubić na sztywny krem.

Ostudzone bezy przełożyć kolejno: kremem maślanym, śmietaną, ponownie kremem maślanym. Wierzch posmarować śmietaną, oprószyć kakao i dowolnie udekorować nerkowcami i czekoladą.

beza z nerkowcami

beza z nerkowcami

beza z nerkowcami

niedziela, 30 października 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/30 20:10:53
Oj bardzo lubię torty bezowe ...a mój Mąż w jednym z nich jest szczególnie zakochany:) ..... te cudeńko z nerkowcami musi smakować nieziemsko:)
-
2011/10/30 22:02:49
Wygląda niesamowicie apetycznie. Bardzo lubię torty na bazie bezy. Nie spodziewałabym się, że przepis może pochodzić z książki o kuchni azjatyckiej.
-
2011/10/31 06:13:05
Wygląda cudnie;) Jestem ciekawa jego smaku ;)
-
2011/10/31 09:28:22
Wygląda niesamowicie! Ależ bym pochrupała taki :)
-
2011/11/02 12:58:46
Cudowny torcik!! Bardzo, bardzo kuszący!
Pozdrawiam
Asiek:)