Blog > Komentarze do wpisu
Deser z Karmelizowanymi Migdałami i Brzoskwiniami
Trafniejsza była by nazwa: "brzoskwinie w mleku z karmelizowanymi migdałami". Ciekawy deser, choć jak dla mnie zbyt mało wyrazisty (może to kwestia doboru owoców) w każdym razie innym smakował. Największą jego zaletą jest prostota wykonania i ... karmelizowane migdały, od których wprost nie mogłam się oderwać. Przepis Pascala.
deser z karmelizowanymi migdałami
Składniki:
  • 100 g cukru
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 200 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • sok z połowy cytryny (dałam limonkę)
  • 4 brzoskwinie (lub inne owoce, proponuję bardziej wyraziste np maliny)

Wykonanie

W rondlu podgrzać cukier wraz z migdałami nieustannie mieszając. Gdy cukier przybierze złotą barwę, przełożyć na papier - ostudzić. Połowę grubo posiekać, pozostałą część rozdrobnić w malakserze.

Owoce pokroić w kostkę, umieścić w 4 pucharkach.

Mleko porządnie schłodzić, ubić trzepaczką, aż się spieni. Dodać zmielone migdały (dałam odrobinę cukru, jednak nie jest to konieczne przy słodkich owocach).

Podawać natychmiast, udekorowanie posiekanymi migdałami. Jeżeli przygotowujemi deser z wyprzedzeniem, proponuję umieścić go w zamrażarce i ozdobi tuż przed podaniem.

deser z karmelizowanymi migdałami

deser z karmelizowanymi migdałami

czwartek, 13 października 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/13 16:35:47
Po składnikach patrzę, na pewno by mi posmakował :)
-
2011/10/14 15:36:56
wygląda bardzo, ale to bardzo zachęcająco:)