Blog > Komentarze do wpisu
Waniliowa Panna Cotta z Galaretką Arbuzową
Klasyczny śmietankowy deser z galaretką na bazie drinka Breezer. Bardzo trafne połączenie. Arbuzowa galaretka nadaję rześkości, kremowej stronie deseru. Z przepisu wychodzą 3 duże porcje lub 6 zwykłych.
panna cotta z breezerem 
Składniki:
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 łyżek mleka
  • 500 ml śmietanki 36%
  • laska wanilii
  • 50 g białej czekolady
  • 6-8 łyżek cukru
  • butelka (275 ml) napoju alkoholowego Breezer (watermelon)
  • łyżeczka żelatyny

Wykonanie

Żelatynę namoczyć w mleku, odstawić.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, umieścić w rondlu. Śmietanką zalać wanilię, dodać cukier - zagotować. Usunąć laskę wanilii.

Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić. Na koniec rozmieszać, namoczoną żelatynę. 

Masę rozlać do 6 naczynek. Pozostawić do ostudzenia. Umieścić w lodówce do stężenia.

Przygotować galaretkę: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnego drinka. Pozostały podgrzać (nie zagotować), dodać namoczoną żelatynę i dokładnie rozpuścić. Sitko wyścielić gazą, przecedzić galaretkę do miseczki, ostudzić. Wylać na wierch deserów.

panna cotta z breezerem

niedziela, 09 października 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/09 20:05:43
bardzo apetyczne!!!
-
2011/10/09 20:20:59
Jaki szlachetny wygląd i wspaniały pomysł z galaretką arbuzową, musi pysznie smakować...
-
2011/10/09 22:41:26
Przepiękne!
Przypomina mi nieco pannacotę którą robiłam: z galaretką z granatów:)
-
2011/10/10 08:54:08
I jaki piękny kontrast :)
-
2011/10/10 19:07:59
Wygląda przepysznie!:)
-
2011/10/12 12:19:17
oj jakbym miała taki napój alkoholowy to bym go w tej chwili wypiła ...moze bym padła i bólu gardła nie czuła:) ...a tak na poważnie to marzy mi sie panna cotta i muszę, ale to muszę ją w końcu zrobic:)