Blog > Komentarze do wpisu
Deser Tiramisu
Włoski deser, na który nie sposób zliczyć przepisów. Sama, przetestowałam wiele konfiguracji i nauczyłam się osiągać pożądany efekt. Dlatego tym razem obok przepisu zamieszczę "poradnik" z moimi uwagami, które być może pomogą wam znaleźć swój ideał tego deseru. Jestem zdecydowaną zwolenniczką tiramisu na żółtkach, bita śmietana w mojej opinii upodabnia go do ciepłych lodów, i nadaje kremowi nieprzyjemnej tłustości.
tiramisu
Składniki:
  • 500 g mascarpone (niestety im droższe tym lepsze... nie polecam polskich ze względu na mocno wyczuwalny smak mleka w proszku)
  • 4 żółtka (oczywiście można sparzyć jajka, ja tego nie robię)
  • piana z 2-4 białek (im więcej białek tym deser jest lżejszy, lecz również mniej spójny i mniej wyrazisty. Przygotowując tort tiramisu można całkowicie z nich zrezygnować: krem będzie cięższy lecz nie rozpłynie się przy krojeniu)
  • 6 zwykłych (ani płaskich, ani czubatych) łyżek cukru pudru (stosuję zasadę od 1 do 2 łyżek na 1 żółtko)
  • 4-6 łyżek likieru Amaretto (jeśli zależy nam na spójnej konsystencji można częściowo zastąpić go ekstraktem z gorzkich migdałów) 

Dodatkowo

  • około 200 - 300 ml mocnej kawy
  • łyżeczka cukru
  • 50 ml likieru Amaretto lub Kahlua
  • paczka biszkoptów do tiramisu np "Vicenzovo"
  • łyżka kakao

Wykonanie

Przygotować 6-8 naczynek na krem.

Zaparzyć mocną kawę; posłodzić, dodać alkohol i dobrze ostudzić.

Na najwyższych obrotach miksera utrzeć żółtka z cukrem na biały puszysty krem. Dodać ser, alkohol i ewentualnie ekstrakt z gorzkich migdałów delikatnie wymieszać do połączenia składników (nie ubijać - mascarpone staje się wówczas płynne).

Białka ubić na gęstą pianę (nie należy jednak przesadzić z ubijaniem by piana nie była byt twarda). Połączyć z masą za pomocą łyżki.

Biszkopty pokruszyć do naczynek polać kawą. Przykryć kremem i posypać kokao.

tiramisu

tiramisu

niedziela, 06 listopada 2011, feeriasmakow

Komentarze
2011/11/06 21:16:08
Robię tiramisu w bardzo podobny, jeśli nie taki sam sposób i muszę się zgodzić, że to najlepszy przepis. Wersje z bitą śmietaną kompletnie mi nie odpowiadają, to samo tyczy się deserów na bazie tanich, polskich mascarpone.
-
Gość: Janka, p5b09f811.dip.t-dialin.net
2011/11/06 21:57:44
bardzo ciekawy przepis,ja rowniez robilam juz pary razy z przeroznych przepisow wynalezionych tiramisu,jednakze nigdy nie bylo to cos..co jadlam w Italii.
Dziekuje za przepis i mysle ze w niedlugim czasie napewno z niego skorzystam:-)

P.S Bardzo fajny blog,piekne zdjecia i wspaniale przepisy
-
2011/11/06 22:51:55
Przesmacznie wyglądające tiramisu! A do tego piękna filiżanka :)
-
2011/11/06 23:03:22
pięknie wygląda
-
2011/11/07 21:55:24
To ja Ci powiem Kochana, ze najbardziej kocham tiramisu na samych żółtkach ..... a śmietany w życiu nie dodawałam do tiramisu i nie dodam:) ....ależ mi narobiłaś ochoty na ten deser:) już kawałek czasu go nei robiłam:)