Blog > Komentarze do wpisu
Syllabub Amaretto
Kremowy, śmietanowy deser nasycony amaretto. Zaskakująco smaczny. Zrobiłam go właściwie tylko po to, żeby utwierdzić się w przekonaniu, że śmietana się nie ubije w taki sposób. O dziwo, nie pojawiły się żadne problemy, a deser daje ogromne pole do modyfikacji. Przepis z "Nigelli Ekspressowo".
syllabub amaretto
Skadniki:
  • 60 ml likieru amaretto
  • 25 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • ciasteczka amaretti

Wykonanie

Likier wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać schłodzoną śmietankę i ubijać aż powstanie gładki puszysty krem.

Do pucharków pokruszyć po kilka ciasteczek amaretti. Nałożyć po porcji kremu, udekorować okruszkami. Podawać z całymi ciasteczkami.

syllabub amaretto

syllabub amaretto

wtorek, 29 listopada 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/29 21:42:32
Niebo, jak tak wygląda, to ja już chcę!
-
2011/11/29 21:44:21
Przepyszny deser! I przepiękne zdjęcia.
-
2011/11/29 22:12:11
Łaaaaał !!! :-)))))))))))) Kocham amaretto! :)
-
2011/11/30 00:11:30
deser prosty i efektowny, sama kiedyś robiłam i chyba czas powtórzyć :) piękne zdjęcia
-
2011/11/30 08:24:39
Obłędny deser;) I z moim ulubionym likierem ;)
-
2011/12/01 17:49:16
Oj to deser dla mnie:) uwielbiam amaretti:) ....ale niestety ostatnio mam problem z ich dostanie,. Zawsze były w Lidlu, a od miesiąca zniknęły, a w żadnym sklepie ich po prostu nie ma:( ....przynajmniej u mnie...
-
Gość: lim, *.wroclaw.mm.pl
2012/07/08 22:21:21
w mojej książce kucharskiej jest informacja, że "silebab" można zrobić
z wykorzystaniem białego wina. Zrobiłem ten deser po raz drugi, niestety za pierwszym razem śmietana zwarzyła się. Za drugim wyszła tak, że nie uzyskałem jednolitej konsystencji.
Nigella pisała, że musi być bardziej płynny niż ubity - masa powinna zachowywać kształt - u mnie nie zachowuje, właściwie bojąc się zwarzenia śmietany ubiłem ją słabo.
Po włożeniu do lodówki nieco się ściągnęła, ale można wyodrębnić śmietanę i płyn- to chyba nie jest ok ?
Będę wdzięczny za wskazówki. Smak tego deseru jest naprawdę dobry.
P.S.
W pewnej książce o deserach poza ciekawostkami wyczytałem, że ten deser powinien poleżeć w lodówce 2h choć podobno, najlepiej smakuje po 12 godzinach (jest bardziej aromatyczny). Jutro to sprawdzę :).
Pozdrawiam,
-
2012/07/09 16:41:19
lim
Nie powinna się oddzielać to pewne. Przyznam, że nie potrafię wskazać jednoznacznie co mogło zawinić. Może różnica temperatur pomiędzy śmietana a alkoholem była zbyt duża... W upały przed ubiciem śmietany dobrze jest schłodzić miskę w której będzie miksowana np 10 minut w zamrażalniku (im niższa temperatura produktów tym lepiej ubija się krem). Co do czasu w lodówce... kremy na bazie śmietany wolę podawać od razu (zbyt szybko pochłaniają wszelkie zapachy lodówki i konsystencja staje się zbyt "tłusta") ale to moja prywatna opinia. Pozdrawiam i życzę sukcesu.