Blog > Komentarze do wpisu
Keks z Żurawiną i Białą Czekoladą
Delikatne maślane ciasto z dużą ilością bakalii (jak na keks przystało). Od wczesnego dzieciństwa wiem, że keksów nie lubię - nie wiem tylko dlaczego, gdyż żadnego nie próbowałam. Ten spróbowałam i uznałam, że jest smaczny, ale ponieważ święta to magiczny czaskultywowania tradycji - nadal obstaję, że nie lubię... O dziwo, niektórzy uznali, że wyszedł wspaniały. Przepis oparty na "Kwestii Smaku".
keks z białą czekoladą 
Składniki na długą keksówkę:
  • 200 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
  • 125 g migdałów (słupków lub posiekanych)
  • 250 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau

Dodatkowo

  • kilka łyżek Cointreau (do nasączenia)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Pokrojone morele, żurawinę, rodzynki i migdały umieścić w misce i zasypać 2 łyżkami mąki.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem (może to potrwać nawet 10 minut). Dalej ucierając wbijać po jednym jajku miksując po każdym przez około 2 minuty.

W międzyczasie: piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem.

Gdy wszystkie jajka zostaną już dodane; należy wymieszać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta; połączyć na wolnych obrotach.

Dodać roztopioną czekoladę i skórkę otartą z cytryny oraz pomarańczy. Na koniec dodać likier Cointreau. Mieszając łyżką wrzucić bakalie.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać.

Piec około 75 minut (aż wbity patyczek okaże się suchy), jeśli wierzch zanadto się zrumieni - przykryć ciasto folią aluminiową.

Jeszcze gorące, po nakłuwać wykałaczką. Nasączyć likierem Cointreau.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

keks z białą czekoladą

keks z białą czekoladą

 

czwartek, 01 grudnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/01 07:24:10
Ja tam z kolei za keksami jestem i to bardzo, tym bardziej z czekoladą, a niech będzie i biała, w końcu biały jest śnieg, na który czekam :D
-
Gość: Ania Wiśniewska, *.ip.netia.com.pl
2011/12/01 08:46:16
:-) miałam dzisiaj przyjemność skosztować.
Wiedząc, że to działo Gosi, wiedziałam, że to będzie coś wyjątkowego i nie pomylilam się... tradycyjnie poezja smaków:-) Bardzo dziekuję za te poranne pobudzenie zmysłów:-)
-
2011/12/01 09:01:24
Ja również nigdy nie próbowałam i nie robiłam keksu, ale Twój wygląda bardzo zachęcająco. Wyszedł Ci bardzo wilgotny?
-
2011/12/01 09:50:47
Daria, ciasto samo w sobie jest takie jak klasyczne ucierane (wilgotniejsze od biszkoptowego, nie tak mokre jak brownies). Dodatkowo nasączyłam je polewając sporą ilością likieru więc w ostateczności jest wilgotne.
Aniu, cieszę się, że Ci smakowało. Polecam się na przyszłość.
-
2011/12/01 10:00:10
Ulubione ciasto świąteczne mojego męża :) Pięknie się u Ciebie prezentuje!

Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/12/01 11:23:34
ja keksy uwielbiam ale nie bardzo umiem robić :D, zawsze mi bakalie opadaja na spód
-
2011/12/01 17:27:42
Przepiękny! :)
-
2011/12/01 17:50:27
Oj to dla odmiany ja akurat kocham keksy:) ....ten jest cudowny
-
2011/12/01 19:36:56
Ah te świąteczne przepisy, już się nie mogę doczekać Bożego Narodzenia:)!
-
2011/12/01 20:08:25
To będzie mój ulubiony keks już to czuję:)
-
2011/12/02 00:00:22
Och, Święta! Z białą czekoladą, to biorę cały! ;)
-
2011/12/03 10:52:07
Jest piękny! Uwielbiamy keksy, na pewno na święta jakis upiekę :)
-
Gość: Ola, *.49-79-r.retail.telecomitalia.it
2012/07/17 12:14:35
Dziękuję za cudowny przepis, który z wielkim entuzjazmem przyjął mój mąż! Miałam w domu żurawinę i pomyślałam, by poszukać jakiegoś keksu z żurawiną, a że mój mąż uwielbia białą czekoladę, Pani przepis stał się naszym domowym hitem. Serdecznie pozdrawiamy!