Blog > Komentarze do wpisu
Muffiny z Marcepanem
Intensywnie marcepanowe, wilgotne babeczki bez sody. Przygotowanie ciasta trwa dosłownie kilka minut i nie wymaga miksera. Przy tym smak ciasta Wyborny (jak na muffinki), czy też dobry (jak na słodkie wypieki). Przepis pochodzi z tego blogu.
muffiny z marcepanem
Składniki na 12 sztuk
  • 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
  • 260 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę)
  • szczypta soli
  • 115 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 85 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • płatki migdałów - do posypania

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

W jednej misce połączyć suche składnik z marcepanem. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem i przestudzonym masłem oraz ekstraktem z gorzkich migdałów. Połączyć zawartości obu misek. Wypełnić papilotki ciastem. Posypać migdałami. Piec 20 (piekłam 25) minut.

muffiny z marcepanem

muffiny z marcepanem

 



poniedziałek, 02 stycznia 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/02 14:42:56
wszystkie Twoje wpisy są niesamowite!!!
-
2012/01/02 14:49:28
ale smacznie się prezentują.
-
2012/01/02 18:31:19
Wyglądają bardzo smakowicie;) Z marcepanem jeszcze nigdy ciasta nie piekłam, muszę się w końcu zebrać;)
-
2012/01/02 20:36:48
bardzo fajne:)
-
2012/01/02 20:39:09
O, to co lubie najbardziej zebrane razem: muffinki i marcepan! :)
-
2012/01/02 21:34:20
Uwielbiam muffinki;)))
-
2012/01/03 06:47:08
Piękne zdjęcia. Muffiny wyglądają przepysznie . Pozdrawiam:)
-
2012/01/03 14:28:26
Niestety z marcepanem to ja się nie lubię ....ale babeczki i tak wyglądają wyśmienicie:)