Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek Czekoladowy
Kruche ciasto z czekoladową polewą na bazie mleka w proszku. W mojej rodzinie robiony od lat. Właśnie za niego (oraz pieczone mięso i morze majonezu) bardzo lubię Wielkanoc. Mama zawsze piekła ich kilka i zamykała na noc w pokoju. Kiedyś zakradłam się tam o 3 nad ranem, by spróbować choć kawałeczek... przy mazurku z nożem i wielkimi oczami stała moja siostra... Razem pożarłyśmy całego a mamie wmówiłyśmy że zrobiła jednego mniej...

mazurek czekoladowy

Składniki:

Na ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na masę

  • pół szklanki wody
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (op. 16 g)
  • 50 g kakao
  • około 300 g mleka w proszku (nie może być granulowane tylko miałkie ...w starym stylu np "Łaciate")

Dodatkowo

  • bakalie do dekoracji (suszone morele, rodzynki, orzechy, migdały)



Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200oC do zrumienienia. Bardzo dobrze ostudzić.



Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala, więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Aby masa się udała przyda się kilka wskazówek:

  • by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku do mieszania użyj malaksera i ... mężczyzny, bo to ciężka... i nudna praca fizyczna
  • jeśli masa jest za rzadka - dodaj mleko
  • jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
  • jeśli jest blada - dosyp kakao
  • gdy wydaje ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko w proszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.

Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Dowolnie udekorować.

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

sobota, 24 marca 2012, feeriasmakow

Komentarze
2012/03/24 06:17:31
mazurków raczej u mnie w domu sie nie jadało i nie jada.
chociaż.. dlaczego by raz nie nagiąc tradycji?
pyszny, tradycyjny mazur. mam ochotę!
-
Gość: mkakol@mp.pl, 87-207-164-63.dynamic.chello.pl
2012/03/24 08:25:46
Ale smakowicie wygląda! Uwielbiam wszystko, co ma w sobie mleko w proszku (takie smaki z dzieciństwa). Doskonały pomysł na najbliższe święta!
-
2012/03/24 08:30:23
U mnie również nigdy mazurków nie było, ale w tym roku zamierzam to zmienić;) Twój wygląda bardzo smacznie;)
-
2012/03/24 08:54:21
W moim domu w grę wchodzi tylko taka wersja :D
-
2012/03/24 08:55:49
jest piękny, a mazurkowa nocna historia wywołuje uśmiech..;-)
-
2012/03/24 10:23:56
ja robiłam podobny mazurek i prawda to jest niebo w gębie , nie dziwie się tej nocnej wycieczki na mazurek:D
A i pięknie ozdobiony
-
Gość: kasia, slodkiefantazje, 83-144-71-212.static.chello.pl
2012/03/24 10:33:01
Cudowny jest, muszę go zrobić. ;)) ps. urocze masz wspomnienia z nim zwiazane ;))
-
2012/03/24 22:22:56
hahahahaha genialne :) I mama uwierzyła ? :D Cudny ten mazurek Muszę koniecznie w tym roku upiec... nigdy jeszcze nie robiłam....
-
2012/03/24 22:43:06
Wspaniały mazurek Gosiu! Czekoladowy to musi być po prostu pyszność . :)
Pięknie go udekorowałaś:)
-
2012/03/26 08:37:59
Oj wyobra żam sobie jak musiałyście się smiać jak spotkałyście się w nocy w jednym pokoju:) .... uwielbiam takie wspomnienia z dzieciństwa:) ...a mazurek bardzo elegancki i z samych pysznych składników:)
-
2012/04/05 10:06:19
Zrobiłam ten mazurek, czeka na konsumpcję w Święta, już się nie mogę doczekać. uwielbiam masę z mlekiem w proszku, szkoda tylko że jest coraz droższa :(
-
Gość: zala, 217.97.152.2*
2012/04/06 21:31:59
ja zrobiłam,dziękuję za przepis,jutro spróbuję:)pozdrawiam życząc smacznych świąt!