Blog > Komentarze do wpisu
Zielone Trifle
Deser z zielonym musem i bitą śmietaną. Prosty sposób na spożytkowanie i wmuszenie w siebie owoców. W smaku: dobry... taki wiosenny, ale bardziej  "poniedziałkowy" niż "sobotni".

zielone trifle

Składniki na 3 porcje:
  • 10 biszkoptów do tiramisu
  • 6 łyżek wina Marsala
  • 200 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 kiwi
  • łyżka soku z cytryny
  • nieduża kiść winogron

Wykonanie

Winogrona pozbawić pestek, kiwi obrać. Połowę winogron i kiwi (poza kilkoma plasterkami do dekoracji) zmiksować blenderem. Przelać do dużego płaskiego rondla skropić sokiem z cytryny i częściowo odparować. Ostudzić, dodać pozostałe winogrona (można deser zrobić z samymi owocami kiwi: wówczas kolor będzie intensywniejszy i nie trzeba będzie odparowywać).

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.

Biszkopty pokruszyć do szklanek.  Polać łyżką wina.

Ubitą śmietanę ułożyć na biszkoptach. Polać ostudzonym musem. Czynności powtórzyć.

Udekorować kiwi.

zielone trifle

niedziela, 25 marca 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/25 21:51:10
istna zielona rozkosz;) porywam jeden pucharek, dobrze?
-
2012/03/25 22:45:19
ładniejszego koktajlu / deseru nie widziałem :] bomba
-
2012/03/26 09:34:44
oj owoców to ja w siebie wmuszac nie muszę, uwielbiam je pod każdą postacią:) Taki deser to dla mnie rozkosz:)
-
2012/03/26 14:12:09
Narobiłaś mi apetytu;) Uwielbiam takie owocowe desery;)
-
2012/03/26 19:25:32
O mniam! Jakie to jest piękne! Nie mogę się napatrzeć, tak wiosennie zielono.:)
Wiesz, jak ja czekam na zieloności na drzewach? Nie mogę sie juz doczekać:)
Pozdrowienia serdeczne:*