Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Marchewkowe
Zadziwiające... gdyby kilka lat temu ktoś powiedział mi, że upiekę ciasto marchewkowe - zaśmiałabym mu się w twarz. To całkowicie nie w moim stylu. Preferuje nieznośnie słodkie i rozkosznie kaloryczne, maślane łakocie, a to ciasto na oleju, ze sporą ilością spulchniaczy (unikam) i... litości... z ogromną ilością MARCHEWKI (a o ile mi wiadomo to niemal warzywo na domiar złego bardzo zdrowe). Traf jednak chciał, że kiedyś spróbowałam go na imprezie u znajomych i... bardzo mi smakowało, więc gorąco polecam.
ciasto marchewkowe
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam pół na pół Brązowy i puder)
  • 3/4 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki drobno utartej marchwi
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g orzechów (kilka całych do dekoracji)
  • 50 g rodzynek 
  • 1 łyżka świeżo utartego imbiru

Polewa

  • 1 łyżka śmietany (dałam gęstą 18%)
  • 65 g masła
  • 65 g ciemnego cukru Muscovado

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Prostokątną blachę średnich rozmiarów posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

W misce wymieszać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon). Wsypać do jajek. Następnie nadal miksując wlać olej i ekstrakt z wanilii.

Na koniec dodać utartą marchew, imbir i posiekane orzechy oraz rodzynki - delikatnie połączyć.

Piec około 50 minut (gdy wierzch się zrumieni nakryć folią aluminiową). Patyczkiem sprawdzić czy ciasto się upiekło.

Ostudzić.

W rondlu umieścić masło, cukier i śmietankę. Podgrzać. Gotować kilka minut (masa będzie się burzyć i powoli zgęstnieje). Krótko ostudzić. Polać zimne ciasto.

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe 

 

 



środa, 23 maja 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/23 07:26:37
uwielbiam wszelkie wypieki z marchewką, to ciasto kusi nieziemsko!
-
2012/05/23 09:37:06
ja tez robilam wczoraj i rowniez bylam pozytywnie zaskoczona tym ciastem. Niby takie zwykle a takie smaczne...Slicznie ta polewa prezentuje sie na gorze.
-
Gość: kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/23 10:31:27
ja jeszcze jestem na tym etapie: co, ciasto marchewkowe ??? !!!

Pozdrawiamy Tapenda
-
2012/05/23 12:31:55
Uwielbiam :) Zwłaszcza z dużą ilością cynamonu :)
-
2012/05/23 15:12:15
Wspaniałe! :) Uwielbiam marchewkowe. Patrzę na Twoje piękne zdjęcia i aż mi się zachciało takiego ciasta.

Pozdrawiam :*
-
2012/06/05 14:02:31
Ja też lubię marchewkowe ciasta :) A szczególnie w sezonie letnim bo połączenie marchewki i oleju rzepakowego wpływa dobrze na karnację ;)