Blog > Komentarze do wpisu
Deser Pomarańczowo - Jeżynowy
Trifle złożone z warstwy biszkoptów, kremu z Nutelli i mascarpone oraz świeżych jeżyn. Szybki i prosty deser a do tego bardzo smaczny. Na szczególną uwagę zasługuje krem, który można z powodzeniem wykorzystać do przełożenia tortów lub nadziania kruchych babeczek... dzieci będą zachwycone.
deser pomarańczowo jezynowy
Składniki na 4 porcje:
  • koszyczek jeżyn
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • łyżka kakao
  • 6 łyżek Nutelli
  • garść listków melisy lub mięty
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 80 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy lub odrobina ekstraktu z pomarańczy (można pominąć)
  • łyżka spirytusu

Wykonanie

Jeżyny umyć, dokładnie osuszyć.
W miseczce umieścić Nutellę, mascarpone, kakao i cukier puder. Zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać skórkę z pomarańczy.
Sok z pomarańczy wymieszać ze spirytusem.
Do pucharków pokruszyć biszkopty (zostawiając 4 do dekoracji). Zalać ponczem.
Ułożyć na nich warstwę kremu z Nutelli, udekorować jeżynami, pozostałymi biszkoptami oraz listkami mięty.

deser pomarańczowo jezynowy

deser pomarańczowo jezynowy

czwartek, 16 sierpnia 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/16 07:27:17
Deser prezentuje się bardzo smakowicie;) Nic, tylko rozkoszować się jego smakiem

pozdrawiam

Malwinna
-
2012/08/16 10:54:59
no i zrobiłam się głodna!
-
Gość: justka2712, 82.177.145.*
2012/08/16 20:33:38
Bosko wygląda! :)
-
2012/08/17 12:03:03
ładne to.. bardzo
-
2012/08/30 01:47:38
Deser wygląda przecudownie i przesmacznie. Bardzo lubie oglądac Twoje zdjęcia, z reszta juz kiedys Ci o tym pisałam. Zastanawiam sie nad zakuem nowego obiektywu, czy mogłabyś mi napisać dokładnie jakiego Ty używasz, duzo mi to pomoże przy wyborze. Pozdrawiam.
-
2012/08/30 07:24:19
Daria
Mam obiektyw manualny o stałej ogniskowej (za grosze na allegro)... no i dobre lampy.
-
2012/08/30 14:58:49
Byłam pewna, że używasz obiektywu 100mm macro f2.8, bo zdjęcia są naprawdę ostre i piękne :) Lampy faktycznie muszą być dobre, jeśli to one pomagają w osiągnięciu takiego efektu.