Blog > Komentarze do wpisu
Kruche Ciasto z Węgierkami i Bezą Amaretti
Klasyczny, kruchy placek ze śliwkami wzbogacony o migdałową bezę z ciasteczkami amaretti. Smak w dużej mierze uzależniony jest od jakości śliwek, gdyż one dominują ciasto (na szczęście moje były dobre... choć nie idealne). Poza tym o ile dysponuje się zapasem kruchego ciasta cały proces pieczenia jest niezwykle szybki i łatwy.
kruche ze śliwkami
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1,2 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu

Beza

  • 3 białka
  • 3/4 - 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g ciasteczek amaretti
  • 50 g płatków migdałowych

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Prostokątną formę 25x35 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód i boki formy (tworząc 2 cm rant). Ponakłuwać widelcem. Nakryć folią aluminiową i dociążyć fasolą lub suchym grochem.

 

Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić. Usunąć pestki. Posypać cukrem i cynamonem - odstawić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Wstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie usunąć folię i fasolę. Obniżyć temperaturę do 180oC.

Wyłożyć śliwki i wstawić na 30 minut do piekarnika.

W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder.

Migdały i ciasteczka zmielić w malakserze. Wsypać do piany i delikatnie połączyć. Powstałą masę włożyć do rękawa cukierniczego. Odciąć końcówkę. Na podpieczonym cieście zrobić zgrabną kratkę. Piec jeszcze 30 minut, aż beza się zrumieni.

kruche ze śliwkami

kruche ze śliwkami 



środa, 29 sierpnia 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/29 08:40:35
Jakie piękne ciasto!
Kocham śliwki i niebawem też coś muszę upiec...ale mi ochoty narobiłaś :)
-
2012/08/29 11:40:51
wspaniałe ciasto! a ze śliwkami i kruche to moje ulubione :)
-
2012/08/29 16:52:18
ale smakowicie wyglada!
-
2012/08/29 21:21:53
to, że ładne zdjęcia, pisać chyba nie muszę. zawsze są cudowne!
a ciasto? rany, ile w nim smaków! a jakie wspaniałe ;]
-
2012/08/29 22:31:35
Wspaniale musi smakować. :) Lubię ciasta ze śliwkami.:)