Blog > Komentarze do wpisu
Panna Cotta na Maślance
... podana z gruszką w gęstym, waniliowym syropie. Niezwykle udane połączenie... choć to tylko propozycja. Maślankowa Panna Cotta (przepyszna zresztą) może być podana z dowolnym sosem, należy wówczas dostosować ilość cukru.
panna cotta maślankowa
Składniki:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500 ml maślanki
  • 1 laska wanilii
  • opakowanie żelatyny (na 1 l płynu)
  • od 1/2 do 1 szklanki cukru pudru w zależności od tego z czym chcemy ją podać (dałam troszkę więcej niż pół)

Wykonanie

Połowę śmietanki wlać do rondla, pozostałą część umieścić w misce (sugeruję by rzadsza część śmietanki znalazła się w garnku). Laskę wanilii przekroić, ziarenka wyłuskać i umieścić w rondelku. Podgrzać niemal do wrzenia. Wsypać cukier i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści.

Żelatynę namoczyć w około 1/4 szklanki zimnej wody.

Dodać do gorącej śmietanki i dokładnie rozmieszać. Ostudzić.

Z garnka usunąć laskę wanilii, mieszając trzepaczkę wlać maślankę.

Pozostałą śmietanę ubić i stopniowo wmieszać do masy.

Przelać do foremek, wstawić do lodówki, do stężenia.

panna cotta maślankowa

czwartek, 06 września 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/06 07:08:59
ciekawy sposób na panna cottę :)
-
2012/09/06 07:25:12
Cudna ta panna cotta. Nigdy nie myślałam, że taki deser da się zrobić na zwykłej maślance. ;)
-
2012/09/06 07:33:58
A już myślałam, ze panna cotta na diecie.... a tu smietana została :).... maślanka pewnie znacząco wzbogaca smak chcę chcę chcę tylko nie wiem czy z gruszką czy z malinami, pewnie z tym i tym bo zalegają w kuchni. przepis podkradam. pozdrawiam kami
-
2012/09/06 09:38:31
ciekawy pomysl :)
-
2012/09/06 11:57:15
Panna cotta wygląda wyśmienicie;) Bardzo podoba mi się to naczynie w którym jest podana;)
-
2012/09/07 23:04:59
Wspaniała i kusząca!:)