Blog > Komentarze do wpisu
Rogaliki z Marcepanem i Czekoladą
Rogaliki z ciasta francuskiego, nadziewane kawałkami gorzkiej czekolady i masą marcepanową. Zdecydowanie dla zwolenników wytrawnych wypieków, dla mnie... zupełnie niesłodkie. Mój rogalik regularnie lądował w cukiernicy przed każdym kęsem... i to pomimo lukru. Przepis znalazłam tu.
rogaliki z marcepanem i czekoladą
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 50 g masy marcepanowej
    

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • kilka kropel ekstraktu z gorzkich migdałów

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 1 jajko, cukier i sól.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z płynnymi składnikami. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta nałożyć  masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Czynność składania na pół, wałkowania i pozostawiania na 15 minut należy wykonać 3 razy.Po trzecim odpoczynku ciasto podzielić na pół i rozwałkować na koło. Pokroić na 6 trójkątów.

Masę marcepanową pokroić w zapałki, czekoladę posiekać.

Na szerszym końcu trójkąta ułożyć kawałek marcepanu i odrobinę czekolady. Każdy rogalik zawinąć zaczynając od szerszego końca z nadzieniem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230oC. Piec około 10 – 12 minut, aż się zezłocą.

rogaliki z marcepanem i czekoladą

środa, 12 września 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/12 14:59:57
ciekawy przepis :) tylko nie nazwałabym ciasta francuskim skoro ma w składzie drożdże :) pozdrawiam.
-
2012/09/12 16:40:00
Musiały smakować przepysznie;)