Blog > Komentarze do wpisu
Tort Marchewkowo - Kokosowy
Bardzo oryginalny tort z pełnym wachlarzem aromatów: korzennych, bakaliowych, ananasowych i rumowych, stanowiących spójną całość. Jest wilgotny a przy tym w miarę lekki - pyszny. Nie należy on do wykwintnych, odświętnych tortów... a raczej do kategorii niedzielnych, zdrowych ciast z górnej półki.  Przepis znalazłam tu, po czym odrobinę zmodyfikowałam.
tort marchewkowy
Składniki:

Ciasto:

  • 300 g drobno startej marchewki
  • 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
  • 40 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków migdałowych
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka ekstraktu wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 225 ml oleju

Masa

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego + około 3 łyżek
  • 1 szklanka cukru
  • 160 g miękkiego masła
  • 400 g twarogu na serniki
  • opakowanie serka Philadelphia lub Twój Smak

Poncz

  • rum zmieszany z Malibu w stosunku 1 do 1 (po około 60 - 75 ml)
  • kawałki marchwi, ananasa do dekoracji

Wykonanie

W przeddzień przygotowywania tortu

Do garnka wlać mleko kokosowe (jeśli mleko jest rozwarstwione nie dodawać płynnej części w całości) i likier, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować masłem.

Do jednej miski włożyć startą marchewkę, posiekanego drobno ananasa, orzechy, migdały oraz wiórki kokosowe. Odstawić.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać przyprawę korzenną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.

W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo brązowy cukier, ekstrakt waniliowy i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach wlać olej.

Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.

Na koniec dodać mąką i delikatnie połączyć. Umieścić w formie (masa będzie dość gęsta) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut, do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Następnego dnia

Masło utrzeć na puszysty, biały krem stopniowo dodając syrop z mleka kokosowego. Zmniejszyć obroty do minimum. Po łyżce dodawać oba rodzaje twarogu a na koniec likier kokosowy.

Rum wymieszać z Malibu.

Ciasto przekroić na 3 blaty. Dolny blat ułożyć na paterze, skropić alkoholem, rozsmarować 1/3 ilości kremu. Dwukrotnie powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu posmarować masą, udekorować  i wstawić do lodówki.

tort marchewkowy

tort marchewkowy

tort marchewkowy

wtorek, 09 października 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/09 09:15:31
Cudny!
Też ostatnio popełniłam podobny :-)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/09 09:15:46
Zjadłabym kawałeczek, pięknie wygląda ten torcik :)
-
2012/10/09 10:08:22
Wygląda smakowicie, bardzo lubię ciasto marchewkowe więc muszę kiedyś spróbować..
-
2012/10/09 17:18:44
Gosiu, tort wygląda znakomicie! Szukam właśnie przepisu na tort, na swoje urodziny i jak zobaczyłam Twój, to nie mogę przestać o nim mysleć .
Jeszcze nie zdecydowałam jaki zrobię, ale ten jest w ścisłej czołówce :)
-
2012/10/09 21:34:21
Poproszę miskę tego kremu *.*