Blog > Komentarze do wpisu
Deser Budyniowy z Ciasteczkami Amaretti i Truskawkami
Deser na domowym budyniu waniliowym z ciasteczkami Amaretti i truskawkami. Zachwycający. Od razu zjadłam 2 - chyba z tęsknoty za latem.
deser budyniowy
Składniki

Budyń

  • 500 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii (można dać odrobinę ekstraktu lub pasty)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka

Dodatkowo

  • 150 g ciasteczek Amaretti
  • opakowanie truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • syrop klonowy
  • granola lub ulubione bakali do dekoracji

Wykonanie

Budyń

Z laski wanilii wyskrobać ziarenka, umieścić je i resztę laski w rondlu - zalać 3/4 podanej ilości mleka. Dodać masło - zagotować.

Pozostałe mleko wlać do kubka. Dodać do niego żółtka cukier i obie mąki. Rozmieszać (można posłużyć się blenderem).

Gdy mleko będzie wrzało wyjąć kawałki laski wanilii i wlać mieszaninę. Nie przerywając mieszania gotować do zgęstnienia (szybko się przypala więc należy nieustanie mieszać). Wystudzić (najlepiej pod szczelnym przykryciem z folii spożywczej).

Do pucharków pokruszyć ciasteczka (u mnie 6 różnej wielkości). Pokryć budyniem.

Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na budyniu. Polać odrobiną syropu klonowego.

Schłodzoną śmietankę ubić dodając łyżeczkę cukru pudru. Po kleksie umieścić na truskawkach, posypać granolą lub bakaliami.

deser budyniowy



poniedziałek, 10 lutego 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/13 23:23:47
Oj, ja też chyba zjadłabym dwa od razu :)