Blog > Komentarze do wpisu
Sernik Creme Brulee
Sernik na ciasteczkowym spodzie z warstwą Creme Brulee. Bardzo kremowy, a przy tym wypieczony, niespecjalnie "serowy" (zapewne ze względu na sporą ilość mascarpone) - genialny. Zgadzam się z autorką (Asią z Kwestii Smaku), że to najlepszy sernik. Jako jeden z niewielu doczekał się powtórki w przeciągu 1 miesiąca.

sernik creme brulee

Składniki:

Spód

  • 200 g ciasteczek maślanych z czekoladą 
  • 100 g obranych orzechów laskowych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • odrobina cukru waniliowego

Masa Serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • łyżeczka ekstraktu a wanilii
  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%

Wierzch

  • 420 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • cukier do karmelizacji, około 6 łyżek
  • owoce do podania

Wykonanie

Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Tortownicę o o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do piekarnika wstawić naczynie z wrząca wodą.

Spód

Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze. Zmiksować na konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć spód tortownicy, można również zrobić 1 cm rant dookoła.

Masa Serowa

Cukier, ser, mascarpone umieścić w misie miksera i utrzeć (masy nie należy zbytnio napowietrzać więc bardziej wskazane będą końcówki miksera do mieszania - niż ubijania) dokładnie mikserem na niskich obrotach. Dodać powoli jajka i żółtko cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii a następnie dodać śmietanę i mąkę.

Czekoladę połamać i roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Przestudzić. Zaprawić czekoladę: dodawać po łyżce masę serową cały czas energicznie mieszając. Następnie do miski z masą serową dodawać stopniowo zaprawioną czekoladę miksując na małych obrotach miksera (za pierwszym razem masa mi się zważyła za drugim nie (a robiłam z tych samych składników), jednak nawet jeżeli tak się stanie wystarczy rozkręcić masę blenderem). 

Masę serową przelać do tortownicy. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temp. do 110oC - nie otwierając drzwiczek i piec dalej około 45 minut.

Wierzch

W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem i rozkrojoną laską wanilii z wyłuskanymi ziarenkami. Gdy zacznie się gotować, odstawić z ognia. Żółtka przez minutę rozkręcić mikserem, następnie po łyżce dodawać do żółtek śmietankę, cały czas mieszając masę łyżką.

Sernik wyjąć z piekarnika. Odczekać około 7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. Delikatnie wyłożyć płynny krem na powierzchnię sernika. Ostrożnie wstawić z powrotem do piekarnika. Piec aż krem się zetnie około 45 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i po kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

Sernik posypać równą warstwą cukru. Skarmelizować. Podawać z owocami - najlepiej kwaskowymi.

sernik creme brulee

sernik creme brulee


sobota, 01 lutego 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/01 15:14:44
Fantastycznie się prezentuje :)
-
2014/02/02 08:57:58
Wyjątkowy pomysł,jeden z bardziej eleganckich serników.:)
-
2014/02/02 22:23:08
No kochana, znowu mnie kusisz sernikowo! :) Piękny.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2014/02/04 18:51:17
Ale pyszne pysznosci... i jak pieknie sie prezentuje! Twoje zdjecia wygladaja tak realnie i smakowicie, gratuluje!!!