Blog > Komentarze do wpisu
Batoniki z Granoli
Batoniki z domowej granoli z czekoladą i masą toffi. Szybkie i proste do wykonanie, wymagają jedynie odrobinę wyczucia. No i całkiem smaczne, co nieczęsto stwierdzam przy tak zdrowej przekąsce. 
batoniki z granoli
Składniki
  • 200 g czekolady deserowej (można część zastąpić mleczną... wg uznania)
  • 2/3 puszki zagęszczonego mleka słodzonego
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1 i 1/2 - 2 szklanki domowej granoli

Wykonanie

Czekoladę połamać na kawałki - stopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć kawałkiem folii (najlepiej z rękawa do pieczenia). Rozsmarować na niej płynną czekoladę i wstawić do lodówki.

Mleko, cukier i masło umieścić w rondlu. Gotować na średnim ogniu nieprzerwanie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i nabierać złotego jasno koloru (nie można z tym przesadzić gdyż powstanie zbita krówka). Zdjąć z ogni i nadal mieszając lekko przestudzić.

Z granoli wybrać kilka dorodnych bakalii i kilka łyżek płatków - odłożyć na bok. Pozostałość wrzucić do ciepłej masy toffi i dokładnie wymieszać (ma być dość zbita ale możliwa do rozsmarowania). Masę wyłożyć na czekoladę i wyrównać powierzchnię. Posypać odłożonymi bakaliami. Docisnąć Wstawić ponownie do lodówki.

Gdy masa stężeje kroić pokroić na prostokąty, zanurzanym we wrzątku nożem.

batoniki z granoli

poniedziałek, 07 kwietnia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/07 21:46:15
Świetna propozycja :)
-
2014/04/08 07:53:10
ojeeej! takie batoniki można wcinać bez wyrzutów sumienia! znakomite :]