Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Kawowo - Czekoladowe z Kremem Caffe Latte
Czekoladowe ciasto w stylu brownies nasączone kawowym likierem z delikatnym kremem latte. Boskie. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, zatem można śmiało przygotować je nawet dzień wcześniej. Z przepisu Nigelli.
ciasto kawowo czekoladowe z kremem latte
Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek espresso (dałam mniej)
  • 4 łyżki lub więcej likieru kawowego (Tia Maria, Kahlua... użyłam Baileysa)

Krem

  • 75 g białej czekolady
  • 375 ml śmietanki kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki espresso

Wykonanie

Krem

Dzień wcześniej śmietankę podgrzać niemal do wrzenia z kawą. Białą czekoladę drobno posiekać, zalać gorąca śmietanką - odstawić na 3 minuty po czym zamieszać. Ostudzić i wstawić do lodówki na noc.

W dniu pieczenia

Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno).

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Mąkę wymieszać z kawą.

Jajka utrzeć z cukrem i wanilią na biały puszysty krem. Na przemian dodawać masę czekoladową i mąkę mieszając na niskich obrotach miksera. Powstałą masę przelać do tortownicy. Piec 35-40 minut (nie dłużej). Gorące ciasto nakłuć szpikulcem i polać likierem. Ostudzić.

Zimną masę z białej czekolady ubić mikserem jak kremówkę (powstanie nieco rzadszy krem, który dodatkowo zetnie się po pobycie w lodówce). Ułożyć na cieście. Całość przechowywać w lodówce.

ciasto kawowo czekoladowe z kremem latte

 

 



środa, 09 kwietnia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/13 00:02:17
Musi być pyszne. Wygląda apetycznie. Lubię ciasta z kawą, baaardzo. :)