Blog > Komentarze do wpisu
Lokshen Kugel
Odświętny, żydowski deser z makaronu i sera wg przepisu Nigelli. Ciekawy, ale czy odświętny? Hmm... Jego smak do złudzenia przypomina naleśniki z serem, których raczej na święta bym nie podała. Niemniej jako słodkie, drugie śniadanie czy przekąska do pracy uważam, że jest jest świetny.
lokshen kugel
Składniki
  • 250 g makaronu jajecznego (cienkie nitki)
  • 500 g twarogu mielonego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • sól

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać, przepłukać zimną wodą, odsączyć na sicie.

Masło roztopić, przestudzić, utrzeć z cukrem i wanilią. Dodać twaróg i jajka a na koniec wmieszać makaron. Przełożyć do prostokątnej formy.

Piec w 170oC przez 50-60 minut.

lokshen kugel

lokshen kugel

wtorek, 08 kwietnia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/08 07:28:44
wygląda niebywale w środku z tą makaronową strukturą.
jestem bardzo ciekawa jak smakuje.