Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek Malinowy
Kruche, cieniutkie ciasto posmarowane domową konfiturą z malin. Do tego idealne dodatki: biała czekolada, płatki migdałów i beziki, a co najważniejsze i najsmaczniejsze: świeże maliny. Niesamowita kompozycja.
mazurek malinowy
Składniki

Na ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Obłożenie

  • słoik konfitury malinowej
  • garść blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych
  • kilka małych bezików
  • opakowanie świeżych malin

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 36%

Wykonanie

Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4mm podsypując niewielką ilością mąki. Ułożyć na blasze, odciąć nadmiar ciasta wystający poza brzegi blachy, ponakłuwać widelcem.

Piec w temp. 190 - 200oC przez około 15-25 minut, do zrumienienia (należy być czujnym gdyż ciasto długo jest blade po czym momentalnie łapie kolor). Ostudzić.

Połamaną drobno czekoladę wraz ze śmietanką umieścić w rondelku. Roztopić na wolnym ogniu do powstania gładkiej masy. Przestudzić.

Zimne ciasto posmarować konfiturą. Na nią wylać polewę z białej czekolady i zrobić ozdobne esyfloresy.

Udekorować migdałami, bezikami i świeżymi malinami.

mazurek malinowy

mazurek malinowy

mazurek malinowy



czwartek, 10 kwietnia 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Eliza, *.dynamic.chello.pl
2014/04/10 14:47:26
wygląda bajecznie :)