Blog > Komentarze do wpisu
Babeczki Cytrynowo - Lawendowe z Miodem
Miękkie, bardzo aromatyczne babeczki na miodzie. Samo ciasto jest mocno kwaskowe co wspaniale współgra z niezwykle słodkim kremem czy bardziej lukrem a do tego ten delikatny aromat lawendy. Domownikom bardzo smakowały - ja nie toleruję miodu więc tylko spróbowałam i doceniam. Przepis znalazłam tu
babeczki cytrynowo lawendowe na miodzie 
Składniki:
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru aromatyzowanego lawendą*
  • 60 g miodu lipowego
  • 1 jajko
  • sok i skórka z 1 średniej cytryny
  • 60 ml kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Krem

  • 100 g serka mascarpone,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 40 g miodu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 120 g  cukru pudru

Wykonanie

* Cukier puder wymieszać z 4 łyżeczkami lawendy spożywczej. Umieścić w zakręcanym słoiku i odstawić na minimum kilka dni (mój stał około roku :).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Masło ubić z miodem wbić jajko dokłanie miksując. Następnie dodać skórkę, sok z cytryny, ekstrakty oraz śmietankę. Wymieszaną masę połączyć z suchymi składnikami.

Powstałe ciasto przełożyć do papilotek (u mnie 10 sztuk), napełniając każdą do ok. 3/4 wysokości. Piec w  180ºC przez 25 minuty, do tak zwanego suchego patyczka.

Ostudzić na kratce.

Mascarpone wraz z masłem, miodem i ekstraktem utrzeć na gładką masę. Na końcu wsypać cukier puder i dokładnie zmiksować.

babeczki cytrynowo lawendowe na miodzie

babeczki cytrynowo lawendowe na miodzie

piątek, 09 maja 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/09 19:07:57
Delikatne i ladne babeczki :)