Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowo - Waniliowe Trifle z Truskawkami
Deser dla miłośników tiramisu... ale od początku: czekoladowy i waniliowy krem na bazie serka mascarpone a pomiędzy jego warstwami nasączone kawą biszkopty oraz truskawki. Boskie połączenie. Muszę się mocno pilnować by nie zrujnowało mi diety.
czekoladowo waniliowe trifle
Składniki:
  • 8 żółtek
  • piana z 3 białek
  • od 8 do 14 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobania)
  • 1 kg dobrej jakości mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • filiżanka dość mocnej kawy
  • 75 ml wina słodkiego Marsala lub likieru: Kahlua, Cointreau ewentualnie Rumu
  • 200 - 350 g biszkoptów do tiramisu "Vicenzovo"*
  • 2 opakowania świeżych truskawek
  • kilka małych bezików do dekoracji (wiem, że to tylko dekoracja ale nie warto z niej rezygnować, gdyż w smaku stanowi tak zwaną "kropkę nad i")

 

Wykonanie

Zaparzyć mocną kawę, dodać alkohol i przestudzić.

Na najwyższych obrotach miksera utrzeć żółtka z cukrem na biały puszysty krem (min 10 minut). Dodać ser, ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować... tylko do połączenia składników. Około 1/3 masy przełożyć do osobnej miski.

Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przestudzić, wmieszać do odłożonej (mniejszej części masy) wraz z łyżką kakao.

Białka ubić na gęstą pianę. 1/3 piany dodać do ciemnego kremu, 2/3 do białego. W obu przypadkach połączyć za pomocą łyżki.

Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki.

Połowę biszkoptów namoczyć w ostudzonej kawie i ułożyć ściśle w szklanym naczyniu. Rozłożyć 1/3 truskawek po czym przykryć białym kremem... lub najpierw ciemnym (w zależności od fantazji). Wyrównać. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i truskawek - nakryć drugim kremem. Wstawić do lodówki.

Tuż przed samym podaniem ozdobić pozostałymi truskawkami i bezikami.

* Dałam 200 g biszkoptów - lubimy gdy krem przeważa, niemniej na podaną ilość masy spokojnie można dać ich 300 g lub nawet więcej. Jeśli zdecydujecie się na większą ilość biszkoptów sugeruję zrobić 3 piętra deseru (dzieląc biały krem na pół). Swoją drogą mogło by to fajnie wyglądać: biały krem, ciemny i ponownie biały.

czekoladowo waniliowe trifle

czekoladowo waniliowe trifle



piątek, 02 maja 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy