Blog > Komentarze do wpisu
Korzenny Pie z Jabłkami
Kruche, korzenne ciasto z jabłkowym nadzieniem... czyli inny sposób na szarlotkę. Osobiście uważam, że bardzo udany.
korzenny pie z jabłkami
Składniki
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • odrobina tartej gałki muszkatołowej

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • odrobina cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek (można pominąć jednak dobrze równoważą kwaśną masę)
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wysypać na stolnicę lub blat. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce 1-2 godz.

 

W tym czasie przygotować jabłka: umyć, obrać i pokroić na ćwiartki (lub mniejsze).

W dużym rondlu stopić cukier na karmel, wrzucić jabłka i krótko przesmażyć (karmel najpierw zamieni się w bryłę a następnie znów rozpuści i pokryje jabłka. Dodać cynamon i namoczone rodzynki. Wymieszać - przestudzić.

 

Połowę ciasta rozwałkować na okrąg, wyłożyć nim małą blachę do tarty lub 28 cm tortownicę wysmarowaną masłem. Wypełnić jabłkowym nadzieniem. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć w paski. Zapleść w ozdobną kratkę.

Piec w 190o C około 1 godziny.

Gotowe posypać cukrem pudrem.

korzenny pie z jabłkami

korzenny pie z jabłkami

wtorek, 13 maja 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/14 09:46:17
ciasto iście bajkowe :) idealnie odwzorowuje te z bajek amerykańskich :)
-
2014/05/25 23:27:38
Jak dla mnie to przepyszna sprawa !:)