Blog > Komentarze do wpisu
Sernik Miodowo - Cynamonowy na Zimno
Deser bez pieczenia... na zimno. Delikatny sernik przesycony smakiem miodu, cynamonu i imbiru. Bardzo smaczny. Zainspirował mnie opis podobnego sernika z cukierni Dekera jednak nigdy nie spróbowałam oryginału więc nie mogę porównać...

sernik miodowo - cynamonowy

Składniki:

Spód

  • 225 g ciasteczek maślanych
  • 100 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka cynamonu

Masa

  • 500 g twarożku mielonego (na serniki)
  • 15 g żelatyny
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 - 3/4 szklanki miodu
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo

  • cynamon do posypania

 

Wykonanie

Spód

Masło stopić. Herbatniki umieścić w malakserze, rozdrobnić, dodać masło, cukier, imbir i cynamon - zmiksować. Okruszki wcisnąć w dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Umieścić w lodówce.

Masa

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalać połową szklanki wrzącej wody i dokładnie rozmieszczać (bez obaw jeśli całkowicie się nie rozpuści... jeszcze

W rondlu na najmniejszym ogniu zagrzać 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucić drobno posiekaną białą czekoladę i mieszając doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal podgrzewając dodać żelatyną i mieszać do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Ser zmiksować z mascarpone, miodem i sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem, nadal miksując wlać masę czekoladową.

Pozostałą śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy.

Masę serową wylać na spód. Schłodzić minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać cynamonem.

sernik miodowo - cynamonowy



piątek, 16 maja 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/16 15:39:29
Dostojny serniczek)))
-
2014/05/17 19:47:50
Wspaniale wygląda, jak z Dekera :) To zresztą mój ulubiony sernik, na pewno wypróbuję :)
-
2014/05/25 23:26:49
Boski! Na zimno takiego nigdy nie jadłam.
-
2014/06/14 15:44:37
O, to mi się podoba. Zimowe połączenie smaków, ale w serniku na zimno... Musi smakować wybornie :)
-
Gość: Iwona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/23 00:02:59
Witam,

czy blaszkę należy wyłożyć papierem?
-
Gość: misia, 213.199.199.*
2014/12/28 10:12:17
Czy ktoś robił i ma porównanie z Dekerem ? :-)
-
Gość: maljoo, *.217-171-49.tkchopin.pl
2015/04/04 15:13:19
Ja robiłam!
Smakowo bardzo podobny do Dekera,
Wyglądem moj akurat nie <beztalencie>
Ale polecam bo jest pyszny :)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2015/05/29 20:39:46
Bardzo dobry i naprawdę podobny do DEKERA... Polecam. Goście się nim zachwycili :)
-
Gość: Ewa, *.play-internet.pl
2015/12/09 17:32:47
Najpyszniejszy! Dokładnie taki jak z dekera!