Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z Kremem Panna Cotta i Rabarbarem
Tarta na kruchym, maślanym cieście z kremem panna cotta i smażonym rabarbarem. Pyszna kompozycja na letnie popołudnia. Kwaskowy rabarbar cudownie współgra ze słodkim, waniliowym kremem i kruchym ciastem. Jej przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga sporego wyczucia.
tarta panna cotta z rabarbarem
Składniki:

ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

krem panna cotta

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 łyżek mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • 50 g białej czekolady
  • 6 łyżek cukru

rabarbar

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie

ciasto

Wszystkie składniki na ciasto wysypać na stolnicę lub blat. Masło posiekać nożem. Szybko zagnieść, schłodzić w lodówce 1-2 godz. Po tym czasie Rozwałkować na okrąg - wyłożyć nim posmarowaną masłem formę na tartę. Usunąć nadmiarowe brzegi (resztę ciasta można zamrozić i użyć np jako spód do sernika). Ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć grochem lub fasolą.

Piec w temp. 200oC przez 12 minut, po czym usunąć pergamin i fasolę - piec do zrumienienia. Ostudzić.

krem panna cotta

Żelatynę namoczyć w mleku, odstawić.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, umieścić w rondlu. Śmietanką zalać wanilię, dodać cukier - zagotować.

Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić. Na koniec rozmieszać, namoczoną żelatynę. Usunąć laskę wanilii.

Ostudzić pod przykryciem. Wstawić do lodówki. Gdy panna cotta zacznie tężeć (będzie miała konsystencję rzadkiego kisielu) wylać na ostudzony spód. Umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.

rabarbar

Rabarbar umyć. Czerwone części pokroić pod skosem. Ułożyć na patelni, posypać cukrem - odstawić na około 15 minut.

Po tym czasie patelnie umieścić na największym ogniu. Smażyć aż cukier się rozpuści, sok lekko odparuje a rabarbar odrobinę zmięknie jednak nadal zachowa kolor i jędrność (tu wymagane jest wspomniane wcześniej wyczucie). Ostudzić. Za pomocą łyżki cedzakowej umieścić rabarbar na wierzchu tarty (można też polać sokiem, ale niezbyt atrakcyjnie to wygląda). 

tarta panna cotta z rabarbarem

tarta panna cotta z rabarbarem



sobota, 24 maja 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/25 23:23:47
Piękna tarta, aż ślinka cieknie na sam widok. Pysznosci u Ciebie, jak zawsze :)
-
2014/06/25 14:15:32
Pieknie wygląda, chętnie wypróbuje przepis:)