Blog > Komentarze do wpisu
Truskawki ala Romanow
Truskawki zalane Cointerau z kremem śmietanowym. Elegancka wersja klasycznych truskawek ze śmietaną i cukrem - bardzo udana. Największą przyjemność sprawiło mi zjadanie biszkoptów namoczonych w powstałym soku. Ps. Cointreau jest nieodzowne - wiem, że to dość spory wydatek, jednak przy mnogości zastosowań z pewnością będzie to udana inwestycja. Przepis z miesięcznika "Kuchnia"
 truskawki ala romanow
Składniki
  • 500 g truskawek
  • 50 ml Cointreau... można więcej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml gęstej kwaśniej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

Truskawki umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oberwać szypułki, kilka małych owoców odłożyć do dekoracji. Większe owoce pokroić na połówki lub ćwiartki, drobne zostawić w całości, przełożyć do miski, posypać 2 łyżkami cukru pudru i zalać likierem. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny. Podzielić na porcje (wg uznania).

Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru i ekstrakt z wanilii. Za pomocą łyżki wymieszać z kwaśną śmietaną (dobrze jest ją najpierw rozmieszać w kubeczku). Wyłożyć na truskawki i udekorować odłożonymi owocami.

truskawki ala romanow

wtorek, 24 czerwca 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/24 20:28:45
Pyszniutkie truskaweczki :)
-
2014/08/11 21:40:17
U-WIEL-BIAM !
-
2014/09/15 11:39:18
Świetne naczynie. Gdzie można takie kupić?