Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka z Czekoladą Nigelli
Waniliowe ciasteczka z drobinkami czekolady według przepisu niezrównanej Nigelli. Szybkie, łatwe - bardzo smaczne. W sam raz dla dzieci ze szklanką mleka.

ciasteczka czekoladowe

Składniki:
  • 150 g masła
  • 125 g brązowego cukru
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko (schłodzone)
  • 1 żółtko (schłodzone)
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 -300 g dowolnych drobinek czekoladowych (dałam 150 g mieszanych i uważam, że to w sam raz)

Wykonanie


Piekarnik rozgrzać do 175oC, 2 duże blachy wyłożyć pergaminem.


Masło rozpuścić, przestudzić i wymieszać mikserem z dwoma rodzajami cukru.

Mąkę wymieszać z sodą. Do ucieranego masła dodać jajko, żółtko oraz ekstrakt z wanilii. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Na samym końcu wmieszać drobinki czekolady.

Powstałe ciasto układać za pomocą łyżki do lodów na pergaminie do pieczenia.

Piec ok 15-17 minut, wystudzić na kratce.

ciasteczka z czekoladą

poniedziałek, 29 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/09 22:10:15
U nas takie zawsze znikają błyskawicznie :)