Blog > Komentarze do wpisu
Deser Jogurtowy z Kremem Toffi i Porzeczkami
Letni deser na bazie toffi i jogurtowego kremu. Świetna kompozycja, w której słodycz masy przełamana jest kwaskową nutą porzeczek (można je zastąpić innymi drobnymi owocami o wyrazistym smaku). Przygotowanie nie jest specjalnie trudne, jedynie toffi wymaga czujności i koncentracji.
deser jogurtowy z porzeczkami
Składniki:
  • 120 g serka mascarpone
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki śmietanki 36-procentowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 50 g masła
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • kilka garści czerwonych porzeczek

Wykonanie

Serek mascarpone wymieszać z jogurtem i białym cukrem.

Porzeczki umyć, osuszyć, poobrywać gałązki.

Cukier brązowy rozpuścić w dużym rondlu na małym ogniu. Gdy zacznie się karmelizować, dodać masło, śmietankę i mieszać energicznie, aż powstanie jednolita masa o konsystencji lejącego kremu (całość podczas stygnięcia jeszcze się zagęści więc należy uważać by nie przygotować krówek :). Lekko ostudzić i dodać likier pomarańczowy.

Masę rozłożyć do pucharków, włożyć po garści porzeczek i przykryć białym kremem. Przybrać gałązkami porzeczek i posypać brązowym cukrem (najlepiej muscavado). Wstawić do lodówki.

  deser jogurtowy z porzeczkami

sobota, 20 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/24 20:19:09
Mmm, wygląda cudownie :)