Blog > Komentarze do wpisu
Pomarańczowe Babeczki z Granolą
Miękkie babeczki z jogurtowego ciasta, po brzegi wypełnione domową granolą. Bardzo smaczna przekąska lub drugie śniadanie. Dzięki zawartości jogurtu długo utrzymują świeżość. Do tego są wilgotne i stosunkowo zdrowe - a to u mnie rzadkość :). Przepis z archiwum "Kuchni".
pomarańczowe babeczki
 
Składniki
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 150 g jogurtu bałkańskiego
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g ulubionej granoli
  • konfitura pomarańczowa do posmarowania babeczek

Wykonanie

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Ubić jajka. Masło rozpuścić i wymieszać z jogurtem, cukrem, ekstraktem waniliowym oraz jajkami.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i większością granoli (zostawiając około 2 łyżek do posypania wierzchu). Połączyć suche i mokre składniki łyżką tak, by pozostały grudki.

Napełnić papilotki do 3/4 wysokości.

Piec około 25 minut.

Lekko wystudzone wyjąć z formy, posmarować konfiturą i posypać resztą granoli.

 

pomarańćzowe babeczki

 

pomarańćzowe babeczki

czwartek, 25 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/25 07:35:36
Mmm, wyglądają cudnie, musiały wspaniale chrupać :)
-
2014/09/25 13:44:30
Domowa granola, domowe muffiny. Czy może być lepiej? :)