Blog > Komentarze do wpisu
Tarta Budyniowa z Figami
Po tak długiej przerwie w blogowaniu pewnie wypadałoby zacząć od czegoś wyjątkowego, ale jako że jest środek nie tylko tygodnia, ale i figowego sezonu, zacznę po prostu od tej tarty. Kruche ciasto z budyniowo - jogurtowym kremem, świeżymi figami i pistacjami. Bardzo smaczne choć niezbyt "wytworne"... idealne do popołudniowej herbatki. Na podstawie przepisu z "Mojego Gototwania".
 Tarta budyniowa z figami
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki lodowatej wody

Krem

  • 300 ml greckiego jogurtu
  • 2 łyżki proszku budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • odrobina ekstraktu z gorzkich migdałów

Dodatkowo

  • 7 świeżych fig
  • garść pistacji (ewentualnie płatków migdałowych)

Wykonanie

Składniki ciasta umieścić w malakserze. Zmiksować na piach po czym zlepić w kulę (bardzo krótko wyrabiając) i umieścić w lodówce na 30 minut.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC, formę do tarty posmarować masłem.

 

Ciasto rozwałkować, podsypując niewielką ilością mąki, wylepić nim dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć arkuszem pergaminu i obciążyć suchą fasolą. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążenie i dopiec na lekko złoty kolor.

 

Składniki kremu wymieszać w misce za pomocą trzepaczki.

 

Figi umyć, osuszyć podzielić na ćwiartki.

 

Na podpieczony spód wylać połowę kremu, ułożyć figi i polać resztą. Wstawić ponownie do piekarnika na 25 minut. Po około 15 minutach uderzyć dłonią w drzwiczki piekarnika (można kopnąć :)) by sprawdzić czy budyń jest już ścięty, jeśli tak posypać pistacjami lub płatkami migdałów i podpiec jeszcze 5 minut (ale nie dłużej gdyż budyń może zanadto wyschnąć i popękać).

 tarta budyniowa z figami

Tarta budyniowa z figami

wtorek, 16 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/16 08:21:28
pięknie wygląda tarta i kolory figi przyciągają :)
-
2014/09/16 14:20:53
Jak to nie wytworne. Wytworne!
-
Gość: Kinga, *.dynamic.chello.pl
2014/09/18 08:41:11
Jak ja się cieszę, ze wróciłaś po wakacjach i znów mogę zacząć mój poranny rytuał rozkoszowania się twoimi przepisami. Ciasto wygląda i zapewne smakuje obłędnie!
-
2014/09/18 12:14:21
Dzięki Kinga, ja chyba też się cieszę z powrotu :)
-
2014/09/24 20:20:03
Cudny deser, idealny na powrót do blogowania :)
Cieszę się, że wróciłaś :)