Blog > Komentarze do wpisu
Tiramisu z Nutellą, Bezikami i Orzechami Macadamia
Rodowici włosi z pewnością dostają szału widząc jak ich narodowy deser odmieniany jest na tysiące sposobów (a może są dumni - kto wie..) - jednak cóż zrobić - jeśli coś ma potencjał to czemu nie eksperymentować. To tiramisu oparte jest na bardzo lubianym ostatnio przeze mnie kremie autorstwa Nigelli: Nutelli wymieszanej z mascarpone... a ponieważ cały deser jest jeszcze łatwiejszy niż oryginał - zatem polecam spróbować.
tiramisu z nutellą
Składniki:

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 500 g Nutelli
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • około 400 ml mocnej kawy z dodatkiem łyżeczki cukru
  • 75 ml likieru frangelico lub np amaretto
  • 70 g orzechów macadamia z grubsza posiekanych
  • garść małych bezików
  • 3 "pięterka" biszkoptów do tiramisu (ilość biszkoptów to kwestia gustu - ja lubię przewagę kremu)

Wykonanie

Kawę zaparzyć a następnie całkowicie wystudzić. Wymieszać z likierem.

Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni po czym również - dobrze wystudzić.

Mascarpone, Nutellę i oba rodzaje cukru zmiksować tylko do połączenia składników (nie dłużej... mascarpone tego nie lubi). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do kremu.

W jednym dużym (lub kilku małych, płaskich naczyniach) układać warstwami nasączone w kawie biszkopty oraz krem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokruszyć dodatkowo beziki.

tiramisu z nutellą

tiramisu z nutellą

piątek, 26 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

  • Czekoladowo - Waniliowe Trifle z Truskawkami

    Deser dla miłośników tiramisu... ale od początku: czekoladowy i waniliowy krem na bazie serka mascarpone a pomiędzy jego warstwami nasączone kawą biszkopty oraz

  • Tiramisu w Słoiczkach

    Tym razem bardziej pomysł niż przepis, gdyż jak podejrzewam, każdy ma swój ulubiony przepis na tiramisu (jeśli nie, poniżej podaję swój sprawdzony). Takie słoic

  • Torcik z Nutellą

    Zrobiony na podstawie przepisu Nigelli. Obłędny. Nie mogę przestać go jeść... Do tego niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Największym jego mankamentem jes

  • Tiramisu w pucharkach

    Składniki na ok. 10-12 szt.: 2 paczki podłużnych biszkoptów 1,5 szklanki mocno zaparzonej kawy (espresso) ½ szklanki amaretto lub innego likieru 500 ml śmi

  • Drożdżowy warkocz z nutellą

    Ciasto, z którym świetnie się pracuje, nie powinniście mieć z nim żadnego problemu :) Po upieczeniu jest wilgotne, delikatne i pachnące a krem czekoladowy tylko

Komentarze
2014/09/26 20:06:06
Tiramisu z nutellą! Jestem absolutnie kupiona! :)
-
2014/10/09 22:09:50
Ja uwielbiam wszelkie wariacje na temat tiramisu, Twoja kusi ogromnie :)