Blog > Komentarze do wpisu
Tiramisu z Nutellą, Bezikami i Orzechami Macadamia
Rodowici włosi z pewnością dostają szału widząc jak ich narodowy deser odmieniany jest na tysiące sposobów (a może są dumni - kto wie..) - jednak cóż zrobić - jeśli coś ma potencjał to czemu nie eksperymentować. To tiramisu oparte jest na bardzo lubianym ostatnio przeze mnie kremie autorstwa Nigelli: Nutelli wymieszanej z mascarpone... a ponieważ cały deser jest jeszcze łatwiejszy niż oryginał - zatem polecam spróbować.
tiramisu z nutellą
Składniki:

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 500 g Nutelli
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • około 400 ml mocnej kawy z dodatkiem łyżeczki cukru
  • 75 ml likieru frangelico lub np amaretto
  • 70 g orzechów macadamia z grubsza posiekanych
  • garść małych bezików
  • 3 "pięterka" biszkoptów do tiramisu (ilość biszkoptów to kwestia gustu - ja lubię przewagę kremu)

Wykonanie

Kawę zaparzyć a następnie całkowicie wystudzić. Wymieszać z likierem.

Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni po czym również - dobrze wystudzić.

Mascarpone, Nutellę i oba rodzaje cukru zmiksować tylko do połączenia składników (nie dłużej... mascarpone tego nie lubi). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do kremu.

W jednym dużym (lub kilku małych, płaskich naczyniach) układać warstwami nasączone w kawie biszkopty oraz krem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokruszyć dodatkowo beziki.

tiramisu z nutellą

tiramisu z nutellą

piątek, 26 września 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/26 20:06:06
Tiramisu z nutellą! Jestem absolutnie kupiona! :)
-
2014/10/09 22:09:50
Ja uwielbiam wszelkie wariacje na temat tiramisu, Twoja kusi ogromnie :)