Blog > Komentarze do wpisu
Bezowe Duchy
Pomysł na Hallowen lub po prostu - przekąska dla dzieci… Małe beziki imitujące duchy. Szybkie, łatwe, śmieszne. A co najważniejsze: smaczne. 
bezowe duchy
Składniki
  • 4 białka (170 ml) w temperaturze pokojowej

  • 250 g cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczane

  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • kostka gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 120oC (bez termoobiegu). Dużą blachę wyłożyć pergaminem.

Miskę oraz mieszadła miksera przetrzeć wacikiem nasączonym octem.

Białka spienić, następie stopniowo i bardzo wolno dodawać cukier puder. Miksować do powstania  sztywnej, błyszczącej masy + kilka minut by się ustabilizowała.

Dodać ocet, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną po czym miksować jeszcze kilka minut.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Wycisnąć na pergamin niewielki stożki w około 2,5 cm odstępach od siebie (beziki nieco urosną… ale bez przesady); wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 100oC i pozostawić bezy na 45 minut… to niby wystarczy - jeśli jednak podobnie jak ja lubicie bardzo suche bezy  proponuję zmniejszyć temperaturę do 60oC i suszyć je jeszcze około godzinę. Piekarnik wyłączyć uchylić i pozostawić (z bezami w środku) do całkowitego ostygnięcia. 

Za pomocą małego pędzelka udekorować duchy roztopioną czekoladą.

bezowe duchy


piątek, 31 października 2014, feeriasmakow
Tagi: beza

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/31 09:21:36
Słodkie i zarazem upiorne! :)
-
2014/11/01 22:12:29
Śliczne są te duszki! :)
-
2014/11/04 10:58:48
Witam,
Skorzystałam z przepisu.
Bardzo dobrze dobrany czas pieczenia, wreszcie udało mi się upiec białe beziki.
A czy smakowały?... No ba, albo raczej BUUUU...
Pozdr.
=)
zycieikuchnia.blogspot.com/2014/11/bezowe-duszki.html