Blog > Komentarze do wpisu
Karmelowo Orzechowe Drożdżówki do Odrywania
Puszyste, słodkie bułeczki pod karmelowym sosem z dodatkiem orzechów. Pyszne i to zarówno pierwszego, jak następnego dnia. Przyznam, że nie należą do najłatwiejszych. Jeśli nie ma się doświadczenia z przygotowywaniem karmelu czy ciastem drożdżowym - raczej nie polecam. Sama musiałam się sporo nagimnastykować żeby osiągnąć pożądany efekt (czyli ze zdjęcia w najnowszym numerze miesięcznika Apetyt). Jednak, jak to często bywa - smak rekompensuje wszelkie niedogodności.
karmelowe drożdżówki do odrywania
Składniki:

Ciasto

  • 125 ml mleka
  • opakowanie suchych drożdży
  • 55 g cukru 
  • 4 łyżki roztopionego - schłodzonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 340 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sos

  • 1 kubek orzechów włoskich lub pekan
  • 125 g masła
  • 225 g cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 60 g masła
  • 110 g cukru kryształu

Wykonanie

Zwykle poleciłabym zrobienie ciasta w maszynie do pieczenia chleba… jednak nie tym razem.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Żółtko zmiksować z roztopionym masłem i ekstraktem waniliowym. Mleko podgrzać by było ciepłe lecz nie gorące. Przygotować pół szklanki ciepłej wody.

Na blat wysypać mąkę z dodatkami i zrobić w niej dołek. W niego wlać mleko i masło z żółtkiem. Wyrobić ciasto około 10 minut w międzyczasie dodając wodę (nie całą a jedynie tyle by powstało lekko luźne, delikatne ciasto... jednak nie lejące). Umieścić w natłuszczonej misce nakrytej ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Orzechy posiekać, uprażyć w piekarniku (8 minut w 180oC) lub na suchej patelni. Wystudzić.

Składniki sosu: masło, cukier, śmietankę zagotować w rondlu o grubym dnie. Gotować na średnim ogniu około 4 minut (masa będzie się burzyć) powinna lekko zgęstnieć i nabrać złotej barwy. Następnie dodać rum, ocet, wanilię i sól. Odlać około 2/3 do kubka. Do rondla wsypać orzechy, obtoczyć w karmelu.

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (koniecznie szczelną). Na jej dno wylać orzechy w karmelu. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. 

Dodatkowe masło roztopić. Biały cukier wsypać do miseczki.

Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzając pięścią). Oprószonymi mąką dłońmi odrywać z niego niewielkie kawałki. Formować w kulki. Każdą z nich zanurzyć w maśle a następnie w cukrze. Po czym ułożyć w tortownicy z orzechami. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut).

Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Piec bułeczki 55 minut (jeśli nie mamy pewności czy tortownica jest szczelna proponuję umieścić ją w drugiej… o większej średnicy.

Po ostudzeniu przełożyć na talerz i polać pozostałym sosem lub podać go w sosjerce... albo to i to :)

karmelowo orzechowe

karmelowo orzechowe

karmelowo orzechowe

środa, 29 października 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/30 00:18:57
Mmm... Wydaje mi się, że dla takich efektów warto się trochę nagimnastykować :) Wyglądają bosko!