Blog > Komentarze do wpisu
Whiskey in The Jar
Deserki złożone z bezmącznej, czekoladowej warstwy, bitej śmietany i sosu toffi a wszystko to w słoikach... no i oczywiście ze sporym dodatkiem whiskey. Przepyszne. Robiłam je 2 krotnie w przeciągu 1 tygodnia... a wszystko przez ten sos... boski! Przepis znalazłam na "Candy Company".
whiskej in the jar
Składniki:
  • 60 g masła,
  • 120 g czekolady (dałam 100 g deserowej i 20 g mlecznej)
  • 55 g białego cukru,
  • 55 g brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (lub mniej... wystarczy spora szczypta)
  • 1/4 łyżeczki sody (lub mniej... wystarczy spora szczypta)
  • sól,
  • 1/4 szklanki whiskey + 2 łyżki,

Dodatkowo

  • 250 ml śmietanki 36% (schłodzonej)

Sos toffi

  • 55 g masła,
  • 30 g białego cukru,
  • 30 g ciemnego cukru muscovado
  • 40 ml kremówki,
  • 2 łyżki whiskey

Wykonanie

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce - przestudzić.

Jajka ubić kilka minut z cukrem, aż powstanie pianka, połączyć z czekoladą. Następnie dodać sodę, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać i dodać alkohol. Zmiksować.

6-7 słoików posmarować masłem za pomocą pędzelka. Napełnić masą maksymalnie do 1/3 wysokości. Piec ok. 25-30 minut w 170ºC . Ciasto powinno urosnąć i opaść – mi nie opadło ani razu - więc chyba nie ma reguły. Wystudzić i wstawić do lodówki.

Kremówkę ubić bez dodatku cukru. Włożyć po łyżce do każdego słoika.

Wszystkie składniki na sos, oprócz alkoholu umieścić w rondelku i podgrzać na niewielkim ogniu. Gotować ok 7-10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać alkohol i wymieszać. Ostudzić. Zimnym sosem polać desery.

whiskej in the jar

whiske

whiskej in the jar



poniedziałek, 27 października 2014, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/27 14:21:33
Och skusiłbym się na taki deser, skusił :)
-
2014/10/27 18:11:14
boski widok! lubie takie desery!
-
2014/10/28 23:54:57
Mmm, kuszące :) Świetnie wyglądają :)